Новини от област Стара Загора и България

91,6% ефективност показа руската ваксина "Спутник V"

91,6% ефективност показа руската ваксина Спутник V
Divident.€U Divident.€U

Клиничните изпитания на руската ваксина "Спутник V" са показали 91.6% ефективност срещу новия коронавирус. В изследването са били включени над 20 000 участници, предимно с бял цвят на кожата, пише вестник "Гардиън". 2144 от доброволците са били на възраст над 60 години.

Една трета от доброволците, участвали в изследването на ваксината са получили плацебо, а останалите 2/3-ти истинската ваксина. Страничните ефекти от ваксината са леки обичайни за повечето ваксини - слаби грипни симптоми, болка в мястото на инжектиране и отпадналост.

Руската ваксина "Спутник V" се поставя на 2 пъти, също като RNK ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, но е създадена на съвсем друг принцип - на основата на модифициран щам на аденовирус, подобно на английската ваксина на Оксфорд и "Астра Зенека". Периодът между двете ваксинации при "Спутник V" е 21 дни.

Учените предупреждават, че са изследвани хора само със симптоматични случаи на коронавирус. Затова, според тях, ще са необходими още изследвания, които да установят как влияе ваксината при хора без коронавирусна симптоматика.

По време на изпитанието са регистрирани 4 смъртни случая, които обаче не са свързани с ваксината. Починал един от доброволците от плацебо групата в следствие на мозъчен инсулт. Другите три смъртни случая са били сред наистина ваксинирани участници, но причините за смъртта им нямат връзка с ваксинирането. Те са развили симптоми на коронавирус около 5 дни след поставянето на първата доза и се предполага, че са били заразени с вируса преди да се включат в експеримента.

Предстои руската ваксина да премине през последната, трета фаза от изпитанията, в която ще бъдат включени над 40 000 души.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве