Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Бургас предложи бюджет от 323 милиона лева за 2021 година

614 29/01/2021 14:24 Общество България
Кметът на Бургас предложи бюджет от 323 милиона лева за 2021 година
Divident.€U Divident.€U

Бургас ще връзва бюджета за 2021 година чрез "затягане на колана" и свиване на разходите

Кметът на Бургас Димитър Николов представи проекта за бюджета на общината през настоящата 2021 г. в онлайн пресконференция. Акцентът в проекта пада върху актуалните проблеми на хората, предизвикани от отражението на К-19 върху всички аспекти на живота. "Този вариант на Бюджет 2021 позволява на Бургас да не спира, а да продължи своето развитие. 323 милиона лева е неговата финансова рамка. От тях 47 милиона са средства по европейски проекти.

"Осигурили сме финансов буфер, ако се наложи отново да реагираме в подкрепа на бургаското здравеопазване при борбата срещу К-19. Гледам с голям оптимизъм и надежда на тази година. Това, което не успяхме през 2020-а, не само ще завършим, но и ще надградим през новата", каза кметът Николов, който за финал пожела "Успех за Бургас!".

И тази година са заделени средства за стимулиране на полети към Летище Бургас в подкрепа на регионалния туризъм.

"2020 г. нанесе тежки последствия върху икономиката и живота на хората. Тази нова ситуация изисква адаптация чрез нови решения. И потвърждаване на приоритетите ни - здравеопазване, социална взаимопомощ, образование, създаване на условия за привличане на инвестиции и осигуряване на трудова заетост. 2021-ва ще бъде година на възстановяване, подкрепа, грижа за хората. Година, в която грандиозното трябва да отстъпи място на най- необходимото. Година на свиване на разходите и стъпки за възстановяване на икономиката", посочи Николов.

През 2020 г. приходите в общинския бюджет са с 8 млн. по-малко от предвидените, което засяга и 2021 г. Това е резултат от намалените постъпления от данъци и такси, както и от приетите антикризисни мерки за отпадане или разсрочване на задължения към Община Бургас. Част от тях са: отпадане или облекчаване на наемите на общински помещения и пространства, освобождаване от административна такса за разрешителни за таксиметров превоз, освобождаване от такса за ползване на детски ясли, детски градини, удължаване срока за заплащане на общинските жилищни наеми, намаляване с 20 % таксата за поставяне на маси на открито, намаляване на таксите за общински услуги, за ползване на пазари, тротоари и много други.

В тази ситуация има два подхода. По-лесният - да се увеличат приходите чрез вдигане размера на местните данъци и такси. По-трудният - максимално свиване на разходите за дейности и събития, както и сериозна административна реформа чрез намаляване на щата и издръжката на общинска администрация, смята Николов.

Бюджет 2021 стъпва на втория подход. За разлика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси, Община Бургас ще ги запази на същите нива. Въпреки факта, че размерът на данъка върху недвижими имоти не е променян от 2016 г., а от 2009 г. не е повишавана таксата за битови отпадъци за физически лица.

Заставайки зад това решение, предприемаме значителни реформи в общинска администрация с цел освобождаване на средства за подпомагане и гарантиране на важните сфери - здравеопазване, социални дейности, образование и инфраструктура., посочи още градоначалникът.

Вижте всички подробности по рамката на проекта за бюджет на община Бургас ТУК.

Коментари към новината

Още новини от Общество