"Последният човек" по Оруел буди спящите пред телевизора на Големия брат

Последният човек по Оруел буди спящите пред телевизора на Големия брат
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Светът, който създава Джордж Оруел в романа си "1984", оживява в нестандартен театрален спектакъл на сцената на Старозагорския куклен театър точно 70 години след премиерата на книгата на 8 юни 1949 г. в Лондон. 70 години, през които мрачните прозрения за обречеността на човешкото общество на британския журналист и писател, продължават да ни тревожат.

Съвременният човек не осъзнава оковите, в които е вкаран. Днес съпротивата срещу смазващата власт и задушаващия контрол на Големия брат, сякаш е напълно изчезнала. Но бунтари срещу установения тоталитарен ред, като главния герой на романа Уинстън Смит, винаги ще съществуват, убеден е авторът на спектакъла "Последният човек", режисьорът Веселка Кунчева. Тя признава, че за разлика от Оруел в края на представлението е смекчила черните краски, защото – въпреки всичко - надеждата продължава да съществува. Ще успее ли властовата машина на Големия брат да премаже и последния човек, дръзнал да се опълчи срещу абсолютното му господство?...

Създаването на драматургична версия по романа "1984" е отдавнашна мечта и за директора на старозагорския Куклен театър Дарин Петков, която започва да се материализира в средата на август 2018 г. по време на Международната творческа лаборатория–ателие.

"Последният човек в Европа" е първоначалното заглавие на романа, замислено от Оруел. Затова Веселка Кунчева избира него за име и тема на своя спектакъл. Представлението не следва твърдо фабулата на книгата и разчупва редица стереотипи, наложили във времето погрешни клишета (може би умишлено) в представите ни за Биг Брадър, като за весело шоу, в което героите са други хора, а не ние самите.

Едно от нестандартните режисьорски решения на Веселка Кунчева е да покани за ролята на Големия брат жена - актрисата и оперна и джаз певица Милица Гладнишка. "Защото вярвам, че Големият брат няма пол. Беше важно ролята му в представлението да се изпълни от жена - по този начин се размива представата за пол. Големият брат използва любовта ни, за да ни измъчва, превръщайки собствената ни любов в най-жестокия инструмент за изтезание, подчинение и контрол", казва Веселка Кунчева. Затова тя вкарва един красив глас в лицето на Милица Гладнишка, която прекрасно се справя с ролята на безполово, властно, всевиждащо и жестоко същество, което денонощно следи и контролира всяко наше действие, мисъл, желание и отклонение от неговите правила.

Зрителите ще бъдат изненадани колко много музика и пеене звучат в "Последния човек". Не се надявайте – от тях няма да ви стане по-ведро. Спектакълът напомня на зловещ мюзикъл, в който контролът на Големия брат над персонажите от сцената безмилостно се пренася и върху присъстващите в залата. "Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила"! Човешките глави са вкарани в светещи сред сценичния мрак кутии така, както зрителите всяка вечер "надяват" своя телевизор, за да получат своята „минутка на омразата“. Сякаш цялата театрална зала неусетно се е превърнала в огромна, безмилостна кутия, премазала прикованите в седалките ѝ зрители, безсилни да се изтръгнат и да избягат колкото може по-надалече от този ужасен свят, разкриващ грозната истина за собственото ни безлично битие.

"Последният човек" надскача границите на романа и пренася зрителите в машината за контрол на нашето съвремие – избори, в които няма избор, лотарийни игри – отдушник за наивници, удобни хора, готови да задушат и най-малката проява на чуждото собствено мислене.

Един от най-впечатляващите елементи в спектакъла са мултимедийните сценични решения и 3D визуални ефекти, вплетени в действието по прекрасен начин от Полина Герасимова и режисьора Веселка Кунчева. Те създават преживяване, което няма как да бъде описано, нито заснето. То може само да се види!

На финала на премиерния спектакъл на 31 юли дълго звучаха заслужени аплодисменти за таланта, стриктността, дисциплината (когато те командва Големият брат, дисциплината е неизбежна), енергията и сценично присъствие на актьорите Милица Гладнишка (Големия брат), Любен Чанев (Уинстън Смит), Латина Беровска (Джулия), Таня Георгиева, Мария Джойкева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Цвети Пеняшки.

Аплодисментите са и за сценографията и куклите на Мариета Голомехова, хореографията на Мария Димитрова, за музиката на Христо Намлиев и Милица Гладнишка, за художника на декорите Мирчо Мирчев и за целия авторски екип на "Последният човек".

С постановката екипът на Държавен куклен театър Стара Загора ще се представи в извънконкурсната програма на 11-ото издание на Фестивала за куклен театър за възрастни "Пиеро 2019", който ще се проведе в последната седмица на септември. А след това ще надскочи границите на България, където със сигурност ще постигне забележителен успех. Нека не забравяме, че дело на същия творчески колектив (Веселка Кунчева, Мариета Голомехова, Христо Намлиев) е другото хитово заглавие на старозагорския Държавен куклен театър - "Страх", което спечели 3 награди ИКАР през 2015 година - за куклен спектакъл, за майсторско техническо осъществяване и за авторската музика на Христо Намлиев.

Коментари към новината

Още новини от Изкуство