Новини от област Стара Загора и България

Прокурори и следователи даряват апарат за извличане на кръвна плазма

Прокурори и следователи даряват апарат за извличане на кръвна плазма
Divident.€U Divident.€U

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България са закупили апарат за плазмафереза и необходимите консумативи за неговото функциониране, който ще бъде дарен на УМБАЛ "Проф.д-р Ст. Киркович" в Стара Загора. Апаратурата е предназначена за лечение на тежки случаи на инфектирани пациенти в това число и на тези с коронавирусна инфекция. Дарението ще бъде предоставено на управата на лечебното заведение на 28 януари.

Средствата за закупуването на техниката са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепят благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Инициативата е подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и от ръководството на Прокуратурата на Република България.

Освен на Университетската болница в Стара Загора, такива автоматизирани апарати ще бъдат дарени също и на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение, произведени са от германска компания, която е лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

През декември такъв тип апаратура беше дарена на на СБЛАГ „Майчин дом“ и на Националния център по трансфузионна хематология. На 21.12.2020 г. със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и на МБАЛ „Бургасмед“.

Коментари към новината

Още новини от Общество