Новини от област Стара Загора и България

Виктор Драголов: Кодирахме в марката H8S непримиримия характер на Стоичков

6334 23/01/2021 18:00 Икономика Бизнес
Виктор Драголов: Кодирахме в марката H8S непримиримия характер на Стоичков
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Следващата седмица марката пуска и дамска линия с логото на „Златната осмица“

Една златна шевица с абревиатурата H8S привлича вниманието на активните хора от есента на миналата година. Трите преплетени символа кодират името на един от най-големите спортисти на България за всички времена – Христо Стоичков и номерът на фланелката му, с който той се превърна в идол и жива легенда, разнасяйки славата на България по целия свят.

Новият спортен бранд на Камата има здрави корени, които тръгват от … Стара Загора. Всъщност един от създателите на идеята за спортната линия с името на Стоичков е Виктор Драголов на откриването на бранда H8Sстарозагорецът Виктор Драголов – син на друга голяма футболна легенда – Васил Драголов. Виктор е и съдружник и управител на компанията „8 ФИНИТИ“ ООД, която дистрибутира продуктите с бранда на "златната осмица" – H8S.

Какви още връзки със Стара Загора има новата марка на Христо Стоичков и защо големият футболист разчита и на старозагорци за създаването и утвърждаването й, попитахме Виктор Драголов:

- Виктор, как се роди идеята да бъде създаден спортен бранд на Христо Стоичков?
- Идеята възникна спонтанно една вечер като хрумване, че създаването на спортен бранд с името на легендата Христо Стоичков е нещо очаквано от феновете му у нас и по света. Развихме първоначалната идея с моите партньори. Говорих с Христо, обясних му и той ме разбра с няколко думи. Довери ни се и поиска да създадем план, за да развием проекта и да го вкараме в работен процес.

Когато кажеш името на Христо Стоичков, първото за което се сещаш, е за футболиста, второто е България. Осъзнавах, че създаването на спортен бранд с името на Стоичков отново ще представи България в положителна светлина.

Насочихме усилията си в създаването на бранд, който е casual outfit (по-небрежен и непринуден, б.а.) да се ползва в свободното ежедневие, като сме заложили и артикули предназначени за официалното ежедневие - така, както повечето хора обичат да бъдат облечени в свободното си време. Да им е спокойно, комфортно и имат модерно излъчване и елегантна линия.

Христо Стоичков, Васил и Виктор Драголови- Кой измисли каква да бъде линията на бранда H8S, - дизайна, логото, десените? Христо Стоичков участва ли лично в този процес?
- Христо Стоичков пряко е обвързан с всеки един процес по създаването на бранда, стилът на артикулите и всичко останало. Имаме голям екип, който е конструиран от специалистите във фабриките, където се произвеждат продуктите на „Златната осмица“, техните дизайнери, аз и съдружниците ми, Христо Стоичков, дъщеря му Мика, която дава много нови и креативни идеи. С нея ежедневно коментираме артикулите, маркетинга, стратегията. Заедно анализираме кое е актуално, кое е модерно, кое подобава на името му, кое би се приело от потребителите, от активните хора.

Екипът на „Златната осмица“ е като едно семейство, което работи без работно време и без значение дали някой е преуморен. Христо Стоичков ни даде възможност да изразяваме себе си и това ни дава криле.

- Знаем колко е трудно да се наложи нов спортен бранд, заради голямата конкуренция на световните брандове. Имаше ли опасения, че реализацията на проекта е рисково начинание?
- От първата минута всеки един от екипа ни е вярвал в положителните резултати на проекта и за наше щастие още със старта увереността ни беше оправдана.

Не сме се сравнявали с никой, защото част от характера на този легендарен човек е внедрен във визията на дрехите, които създаваме – той никога не се примирява, не се предава, не се сравнява. Облеклата от спортния бранд H8S предават на хората, които ги обличат, същата тази увереност и устременост, която излъчва личността на Христо Стоичков. Конкуренцията, в лицето на световните лидери в спортната мода, могат само да ни мотивират да бъдем по-добри, да надграждаме всеки ден идеите и потенциала си, цялостната визия на компанията. Не случайно слоганът ни е „H8S – бранд, с който можеш да се гордееш!“.

Възможността да използваме логото на Христо Стоичков H8S чувствам като огромен личен успех и в същото време като сериозна отговорност. Защото неговото име те кара да се чувстваш длъжен да дадеш най-доброто от това, на което си способен, да надхвърляш собствените си възможности по начина, по който го правят големите спортисти. Смятам, че той е пример за много хора от най-различни поколения – идол, на когото подобава екипът му и всички, които са свързани с него, да имат заряд на победители.

Започнеш ли да се сравняваш с другите – ти вече си загубил. Ние не искаме да наподобяваме на който и да е друг бранд. Търсим своето лице, своята идентичност, своята визия и отстояваме своята самостоятелност – така, както го прави Христо Стоичков.

- Как сформирахте екипа – към утвърдени имена в спортната мода ли се обърнахте или решихте да заложите на млади и креативни хора, които имат по-иновативно мислене?
- Екипът ни е сплав от по-млади и от по-опитни хора. Всеки един от тях е успял в сферата, в която е ангажиран. В ядрото на екипа е Христо Стоичков, съдружниците във фирмата, които са много креативни хора, аз самият и семейството ми в лицето на моя баща Васил Драголов, майка ми Мадлен Драголова, моята леля Димитрия Неделева.

Миро с екип на H8SНе крия, че съм поканил в него най-близките си приятели, с които съм израснал и на които имам пълно доверие. Те са истински професионалисти в своите сфери. Така всички заедно създаваме и надграждаме визията на този бранд. Много от тях са от Стара Загора – като Ангел Генчев, Александър Златев и Николай Колев, които изработиха онлайн магазина www.8hristo.com – изключително приятен и функционален сайт.

Всеки един от екипа ни е обвързан с бранда „Златната осмица“ чрез любовта си към Христо Стоичков и към спорта. Това са хора, които ежедневно работят със желание и страст.

- Как се появи приятелството ви с Христо Стоичков? То ли е причината Христо да обвърже „Златната осмица“ толкова тясно с теб и със Стара Загора?
- Приятелството ни започна преди около 4 години на 15 юни. Помня датата, все едно че беше вчера. Той беше звъннал на баща ми да пият кафе, а за мен се оказа възможност да сбъдна мечтата си и да се запозная с легендата Христо Стоичков. Той веднага ме спечели с непосредствеността си, с позитивизма и усмивката си. Сподели ми, че има идея да организара мача „Барселона и приятели“ в нашия град и ми предложи като спортен човек да участвам в организацията. Започнахме да се чуваме по празници, да се виждаме, когато е възможно.

Той стана не само мой приятел, но и мой духовен баща, от който се уча всеки ден. След мача Христо Стоичков стана почетен гражданин на Стара Загора.  Съдействах за гостуването на биографичната му книга, чрез която осъществихме сериозна благотворителна кампания в полза на старозагорка, която се нуждаеше от лечение. Така, лека полека, той ми даде възможност и доверие да бъда до него и се радвам, че днес имам шанса да се уча от него и да надграждам себе си.

- Как беше създадено логото на бранда H8S, което изглежда много оригинално и стилно?
- В интерес на истината, логото и неговият дизайн са изцяло измислени от Христо Стоичков. Те са лично негово дело. Повече детайли не мога да кажа.

- Какъв е ръстът на поръчките сега, в началото на 2021 година, в сравнение със старта през есента на миналата година?
- Точната дата, на която стартирахме е 28 септември 2020 година. Тогава в София официалноНики Кънчев с екипа на H8S обявихме бранда и проекта. За нас е радостно, че през тези 4 първи месеца на „прохождане“ интересът към „Златната осмица“ прогресивно нараства. Като пример само ще ви посоча, че поръчките през януари 2021 г. са повече, отколкото през декември, въпреки че тогава бяха коледните и новогодишните празници, през които обикновеното хората правят повече покупки. Ние сме в твърде ранен етап, в който няма да е коректно да правим анализи на базата на проценти и числа. Важното е, че достигаме до все по-голяма част от обществото, което ни радва и мобилизира.

- Вносни десени и материали ли ползвате или български? Къде се създават продуктите на H8S – у нас или в чужбина?
- Работим с доказани фабрики, с контрагенти с голям и богат дългогодишен опит и в чужбина. Платовете и всичко останало от работния процес по създаването на всеки продукт е на най-високо професионално ниво. Една от фабриките е в Стара Загора – „Наталия“. Те приеха проекта много отговорно и поддържат най-високо ниво на работа. Много ни помагат и съм им благодарен. Също „Красико Спорт“ на Веско Илчев от Бургас – това са хората, с които сме тръгнали и благодарение на които сме изградили основите.

- Кои артикули са най-купувани сред тези, които в момента са на пазара?
- Към абсолютно всички наши продукти има голям интерес, но все пак през зимния сезон акцентът пада върху спортните екипи, анцузи, суичъри. В други моменти се продават много тениски, шапки. Всичко зависи от потребностите на хората, които ни се доверяват. Голяма част от хората, които са купили един артикул, се завръщат и купуват отново. Това ни прави щастливи.

- Сякаш „Златната осмица“ в момента е мъжка марка. Ще има ли модели и за жени?
- За радост на дамската аудитория до броени дни – още в началото на предстоящата седмица, ще включим и дамски артикули, които разработваме от няколко месеца. Много голяма част от тях ще бъдат насочени към сезон пролет-лято. Ще има облекла и за спорт, и за Калоян Димитров - Балансвободно време. Визионерството в „женската“ линия на H8S почти изцяло е дело на дъщерята на Христо – Мика Стоичкова, която като спортуваща жена е лично обвързана с идеята за бранда, най-добре усеща посоката, в която трябва да се търсят и откриват модерните решения. Тя не само дава идеи, но и прави градивна критика, когато имаме колебания как правилно да решим един или друг казус. А това е безценно за развитието на бранда.

Ще наблегнем на опцията почитателите на H8S да разполагат с всичко необходимо за тяхното удобство – от чорапи до дълги и къси клинове, тениски, профилирани в сектор спорт – за тичане, за фитнес, за колоездене, за тренировки, за разходка. През лятото ще пуснем и серия бански костюми, плажни хавлии с присъщото високо качество, нови анцузи, нови тениски, шапки и интересни артикули за дамите и за мъжете.

- Предвиждате ли отваряне на физически магазини освен на онлайн магазин?
- На този етап не предвиждаме подобна стъпка. Съобразяваме се с желанията и хода на пазара. В момента, предвид цялата тежка ситуация около пандемията – и психологическа и финансова, използваме най-адаптивните възможности, които ни позволяват максимално бързо да реагираме спрямо желанията на нашите клиенти. Ако в бъдеще всичко се нормализира, ние ще имаме и локални магазини или ще предоставим възможност брандът да се продава в големите и утвърдени търговски обекти.

- Има ли вече интерес към марката от феновете на Стоичков по света? Планирате ли в бъдеще дистрибуция извън България?
- Напълно реалистично е подобен сценарий да се случи, когато говорим за бранд с името на Христо Стоичков – име обичано и уважавано в целия свят. Естествено е с налагането на бранда и с разрастването на производството един ден това да се случи. Вярвам, че един ден ще завладеем света. Голямото предизвикателство тепърва предстои. И то ще дойде, когато настъпи моментът да отворим магазини в цял свят.

- Подкрепят ви много от големите звезди и творци на България. Видяхме певецът Миро с бял анцуг с марката H8S, какъвто не се предлага в каталога ви?
- Това е модел, създаден специално за Миро в знак на благодарност за приятелството и подкрепата, а после получи и черен екип. Много други от големите личности на България подкрепиха бранда по естествен начин, защото обичат Христо Стоичков. Искам да благодаря на Криско, който също носи с удоволствие и гордост наши екипи, на дуета Алекс и Влади и на старозагорския рапър Владо от дуото Young BB Young, на Сами Хосни – представил Стара Загора във „Фермата“ и мой приятел, на Дани Петканов, на Ники Кънчев, на Калоян Димитров - Балан и много, много други известни личности и наши приятели, които няма как да изброя.

Искам да благодаря на всички – от ангажираните по създаването на бранда до фабриките, от които излизат готовите продукти. Защото никой нищо не може да постигне сам.

Коментари към новината

Още новини от Икономика