Новини от област Стара Загора и България

"Енергоремонт-Гълъбово оборудва нов блок в ТЕЦ в Германия

Енергоремонт-Гълъбово оборудва нов блок в ТЕЦ в Германия
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

"Енергоремонт – Гълъбово" АД изработва цялостно оборудване за изграждането на нов блок в топлоелектрическа централа в Германия. Централата е разположена върху територията на металургичен комбинат. С изграждането на нов енергиен блок немската ТЕЦ цели да разшири и модернизира производството си, посочи прокуристът и изпълнителен директор на "Енергоремонт - Гълъбово", инж. Евгени Станчев.

„Става въпрос за производство на модули, каквито по габарити, тегло и размер, не са експортирани през последните 30 години от България. Тази поръчка е най-голямата от чуждестранните ни проекти като обем на производствено оборудване до момента“, каза за "Дивидент Медиа" инж. Евгени Станчев.

"Енергоремонт-Гълъбово" е най-голямото предприятие в България, специализирано в ремонт, модернизация и рехабилитация на енергийно оборудване и производство на котелно оборудване за електро- и топлоцентрали. Изработените в гълъбовското предприятие модули ще бъдат доставени на строителната площадка в Германия март и април и тогава ще започне монтажа им.

„В момента в Европа топлоенергетиката се развива в две посоки. Първата е свързана с изграждане на мощности за изгаряне на битови отпадъци и RDF. По отношение на тези проекти „Енергоремонт Гълъбово“ произвежда оборудване от дълги години. Другото направление е изграждане на комбинирани паро- и газови цикли, които позволяват с единица въглеродна емисия да се произвеждат близо две единици електрическа и топлоенергия. Това намалява тежестта на разходите за въглеродни емисии и за гориво в себестойността на произведената ел. енергия.

"Тези централи имат двойно по-висок КПД от конвенционалните топлоелектрически централи. Затова тежестта на разходите за гориво и въглеродни емисии в себестойността на произвежданата от тях електрическа и топлинна енергия е много по-малка", казва инж.Станчев.

Проектите в България Въпреки пандемичната обстановка, изминалата 2020 година се оказва успешна за „Енергоремонт – Гълъбово“ и по отношение на проектите, свързани с ремонт и модернизация на централите в комплекса "Марица-изток". Гълъбовското предприятие е приключило успешно проект за модернизация на ТЕЦ "Марица Изток 2" за намаляване на азотните окиси, както и ремонтни работи на територията на останалите две централи – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

„Технически централите в комплекса са в добро състояние. Ръководствата и на трите централи могат да се похвалят с изключително ниска аварийност. Оборудването е в добро техническо състояние. Естествено, големият проблем е неяснотата около бъдещето на нашия традиционен отрасъл в региона. Очевидно никой не е наясно какво ще се случва, но така или иначе в близките години централите ще продължат да работят", смята инж. Станчев.

През 2020 година "Енергоремонт - Гълъбово" успява да завърши успешно и няколко проекта извън комплекса Марица-изток – в "Монди Стамболийски" и "Свилоза". По отношение на монтажната работа през 2020 година предприятието е имало повече поръчки в България, а по отношение на производството – работата е била 50% за България и 50% за чужбина.

Инвестициите Преди година "Енергоремонт – Гълъбово" откри нова производствена база, с която успя да увеличи 3 пъти капацитета си за производство на мембранни панели. С тях се изграждат пещните камери и котлите, както на топлоелектрическите и топлофикационните централи, така и на заводи за изгаряне на битови отпадъци за производство на електроенергия, т.нар. "waste-to-energy" технология.

Инвестицията включваше изграждане на ново хале за монтаж на едрогабаритно котелно оборудване с площ 2500 кв.м, както и монтиране на две нови автоматизирани поточни линии за производство на мембранни панели. В новата база бяха вложени близо 3 млн. лв. Сега новият цех за производство на мембранни панели е максимално натоварен, казва инж.Станчев.

„Енергоремонт Гълъбово“ пуска в производство и нов цех, който ще произвежда части за тежко минно оборудване. За целта вече е закупена съвременна хидравлична преса, а инвестицията в новия цех ще надхвърли 1 млн. лева. През 2021 година "Енергоремонт – Гълъбово" планира реализацията и на проект за газификация на цялата си производствена база в Гълъбово.

Клиентите Енергоремонт - Гълъбово" произвежда около 5000 тона енергийно оборудване годишно. Сред основните клиенти на "Енергоремонт - Гълъбово" са Steinmüller Babcock Enviroment, Hitachi Zosen Inova, както и General Electric и Siemens. "Тези компании на практика изграждат новите топлоелектрически мощности както в Европа, така и в целия свят", казва инж. Евгени Станчев. "Енергоремонт - Гълъбово" работи по проекти за изграждане и на съоръжения за изгаряне на битови отпадъци през последните 7-8 години. В предприятието работят 1000 души. През изминалата година съставът на екипа се подмлади, дойдоха нови хора, казват от ръководството.

Коментари към новината

Още новини от Икономика