Новини от област Стара Загора и България

Президентът Радев реши: Изборите ще бъдат на 4 април

Президентът Радев реши: Изборите ще бъдат на 4 април
Divident.€U Divident.€U

Парламентарните избори у нас ще се проведат на 4 април - седмица след първата възможна дата за вота. Това обяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.

Президентът изрази надеждата си, че тази една седмица повече за организацията на изборите ще бъде оползотворена оптимално от институциите.

"Очаквам всички институции да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", заяви Радев.

Държавният глава започна речта си с напомняне за последиците от наводненията у нас, които все още не са отминали, като отправи критика към институциите за това, че "се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите и подпорните стени и скъпата инфраструктура".

В това време, коментира Радев, изборите придобиват съдбовно значение".

По негови думи е необходимо да се подходи към промени в Изборния кодекс, като те не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

Радев се обяви в подкрепа на гласуването по пощата за българите, живеещи в чужбина, като напомни, че на много места те ще бъдат затруднени или дори в невъзможност да упражнят вота си по друг начин.

Президентът също така заяви, че очаква властите да въведат видеонаблюдение в избирателните секции, а броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи да се излъчва на живо.

Той призова още и за справедлив достъп до медиите за всички в процеса на кампанията и за премахване на ръчното броене на гласовете от машинния вот. Заедно с това и допълни, че доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите неведнъж са били пренебрегвани, когато са били в полза на управляващите.

Коментари към новината

Още новини от Политика