НЗОК ще се конкурира с частните здравни фондове според новия осигурителен модел на Ананиев

НЗОК ще се конкурира с частните здравни фондове според новия осигурителен модел на Ананиев

Министърът на здравеопазването представи днес на Национална кръгла маса в НДК новия модел за реформа на българското здравеопазване. Той предвижда частните здравни фондове да могат да работят в конкуренция с НЗОК, ако наберат минимум 500 000 души. Вноските отново ще се събират от НАП и отново ще бъдат в размер на сегашните 8%.

Цените на дейностите, които ще се покриват от задължителната здравна вноска, ще се договарят между фондовете и тези, които ще ги изпълняват, съгласно желанието на пациента – лекари, ДКЦ, болници и други. Основният пакет от медицински дейности, който ще се покрива от здравните осигуровки на гражданите, ще се определя от здравното министерство и съсловните медицински и пациентски организации. За медицинските дейности, оставащи извън осигурителния пакет, гражданите ще могат да се застраховат доброволно във фондовете и НЗОК или да си плащат в брой.

Веднъж годишно гражданите ще могат да преминават от един фонд в друг.

Предложеният нов здравноосигурителен модел, също както досега, ще бъде солидарен между всички осигурени граждани. Той ще забрани на застрахователните дружества да подбират лицата, които искат да се осигуряват при тях, прилагайки специфични критерии. Частните фондове ще имат право да изразходват не повече от 3% от набраните средства от вноски за свои административни разходи.

Специален Гаранционен фонд ще набира вноски от всички играчи на здравноосигурителния пазар. В случай, че някой от фондовете фалира, Гаранционният фонд ще осигурява медицински грижи за пациентите до 3 месеца след фалита.

Досега нито един от регистрираните здравно-осигурителни фондове в България няма набрани 500 000 граждани. Новият здравноосигурителен модел ще влезе в сила едва тогава, когато се появи поне един, който набере толкова, посочи министър Ананиев.

Според авторите на новия здравен модел така предложеният вариант ще позволи на гражданите да се лекуват в която си искат болница по избор, а конкуренцията между фондовете ще подобри контрола върху харченето на осигурителните вноски.

В презентацията си министър Ананиев посочи, че новият модел стъпва върху опита на държави, в които населението е най-удовлетворено от здравните системи там - Германия, Холандия, Франция, Израел и други.

Представеният днес вариант за нов здравноосигурителен модел далеч не е окончателен, посочи министър Ананиев. При преработването авторите ще се съобразят с бележките, които са били отправени по време на дискусията.

Информация на МЗ

Коментари към новината

Още новини от Здраве