15 неизрядни къщи за гости ще връщат 4,5 милиона лева европейско финансиране

15 неизрядни къщи за гости ще връщат 4,5 милиона лева европейско финансиране

15 къщи за гости от общо проверени 295 не са функционирали като такива. Това е установила двуседмичната проверка на инспекторите от 113-те екипа на  Държавен фонд „Земеделие“, обяви днес на пресконференция земеделският министър Десислава Танева. Предоставената за изграждането на тези къщи европейска субсидия е в размер на 4,5 милиона лева и министерството ще изиска тя да бъде възстановена обратно до стотинка. Неизрядните къщите „за гости“ са в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград. Като основни нарушения при 15-те къщи за гости инспекторите посочват липсващи документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива, посочи министър Танева. Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата. ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период.

Няма информация до този момент някоя от тези къщи да е свързана със служители във Фонд "Земеделие", отбеляза Танева. Според нея в проведената акция няма политически привкус, а е била обективна. По време на проверките на 50 от къщите са присъствали и медии.

Някои от проверките на къщи за гости са били предизвикани от сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения имало и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости, където са установени други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм