Старозагорско семейство оцеля в торнадото помело Халкидики миналата нощ

Старозагорско семейство оцеля в торнадото помело Халкидики миналата нощ
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Семейството на Ирина Стоянова от Стара Загора преживя кошмара от торнадото, връхлетяло Халкидики на 10 юли, в което загинаха шестима летовници - възрастна двойка от Чехия, двама руснаци, които са били затиснати от голямо дърво, а румънка и 8-годишното и момче са били затиснати от срутилия се покрив на ресторанта, в който са се скрили от бурята. Силният вятър, дъжд и градушка са съборили много дървета и покриви на къщи.

Старозагорското семейство е на почивка в един от известните курорти в най-южната точка на средния ръкав Ситония - Неа Мармара. „Всичко започна към 22,20 ч. Прибирахме се спокойно, когато започна адски силен вятър. Опитахме да се скрием на завет до близка пристойка, но морските вълни стигнаха до нея и се наложи да се преместим. Изведнъж заваля град, но основния проблем беше във вятъра. Във въздуха летяха всякакви предмети – саксии, керемиди, дървета, части от плажни чадъри. В морето имаше корабчета, които пътуваха до Порто Карас, дано са ги спасили. Тази сутрин пейзажът е ужасен – няма плажове, пясъкът е отнесен, много дървета са изкоренени, няма и ток“, разказа за Divident.€U Ирина. Въпреки преживяното семейството и не смята да прекъсне почивката си. Днес времето в Неа Мармара е спокойно и слънчево.

Властите в Гърция обявиха извънредно положение в Халкидики. Унищожена е реколтата в целия засегнат от бурята регион. Очаква се днес новоназначеният министър на гражданската защита да посети района.

„Като в американски филм торнадото излезе от морето, смачка каравана и събори покрив върху жена с дете, разказа по Нова телевизия българка, която живее в Неа Платия. Намирам се в едно от селищата, които пострада от торнадото, заяви българката Веселина Миту в интервю по телефона за „Здравей, България“. Там се е случил инцидента с румънката. Както са вечеряли, покривът паднал върху нея. Каравана с микробус са били смачкани от стихията, там са загинали другите двама летовници.

Паднали са елкетрически стълбове, проводници са по земята. Не знаем кога ще имаме ток. Мои познати са били на тераса и са на къща на брега на морето и са видели как торнадото излиза сякаш от водата“, казва още Веселина.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм