Новини от област Стара Загора и България

На 78-години почина бившият министър на индустрията Минчо Йовчев

198 05/12/2020 13:00 Политика Власт
На 78-години почина бившият министър на индустрията Минчо Йовчев
Divident.€U Divident.€U

На 78-годишна възраст почина Минчо Йовчев - едина от изявените политически фигури в управлението на България преди промените през 1989 година, тясно свързан с  областите Стара Загора, Хасково и община Казанлък.

Минчо Йовчев е роден на 27 февруари 1942 г. в Мъглиж, завършил Минния институт в Ленинград, работил като технолог в Обединените заводи „Фридрих Енгелс“ в Казанлък, от 1968 г. член на БКП, а от 1986 г. и на ЦК на БКП.

Преминава през началник на отдел и заместник-директор на Обединеното предприятие „Хидравлика и пневматика“, заместник-директор на ДСО „Хидравлика“, първи заместник-председател на Изпълнителния комитет на ОНС в Стара Загора, първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Стара Загора и в Хасково, заместник-председател на Министерския съвет и министър на индустрията и технологиите, член на Политбюро на ЦК на БКП и член на Висшия съвет на БСП.

Последната му активна партийна дейност е като делегат на 48-ия Конгрес на БСП, избран на конференцията в Казанлък през 2014 г. Не пропуска областните събития на антифашистите до миналата година.

„Беше умен, точен, защитник на моралните принципи в държавното управление и изключително скромен човек, въпреки постовете, които заемаше“, казват социалисти, с които е работил. По думите им той никога не е проявявал гордост, нито е променял за миг човешкото си отношение към хората. Той беше зам.- председател на Министерски съвет, министър на индустрията, първи партиен лидер в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък.

„Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно.“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователно писмо до близките.

„Не само социалистите, а и много българи, го помним с неговата диалогичност, мащабност, дипломатичност, толерантност, предприемчивост за развитието на нашия регион, на инфраструктурата, на В и К, на промишлеността. Неговите решения са в основата на регионалните нововъведения и на българския подем.“, написа до семейството му председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева. Съболезнования изразиха и народните представители.

Общинският съвет на БСП-Стара Загора, Областният и Общинският съвет на БАС - Стара Загора добавят в съболезнованията, че „развитието на икономиката на областния град и отстояването на комунистическите и социалистическите идеи са същността на неговата работа. Убеден антифашист, Минчо Йовчев ратуваше за опазване на историческата истина за антифашистката съпротива в България и социалистическото съзидание на Родината“.

Казанлъшките социалисти написаха в некролог, че няма да забрявят „отговорния стопански и партиен деятел, който ни научи, че смисълът на достойния живот е да се грижиш с любов за благото на хората! Почивай в мир!“.

Коментари към новината

Още новини от Политика