Новини от област Стара Загора и България

Доц. Добри Ярков подкрепи производството на качествени храни в дискусията "Зелена България"

Доц. Добри Ярков подкрепи производството на качествени храни в дискусията Зелена България
Divident.€U Divident.€U

Ректорът на Тракийски университет - Стара Загора доц. д-р Добри Ярков участва в националната онлайн дискусия по стълба "Зелена България" в Национален план за възстановяване и устойчивост.

"Този проект е един уникален шанс наистина да се преобрази българското земеделие, най-вече в областта на дигитализацията, където тотално изоставаме. Ние от Тракийски университет – Стара Загора, можем да помогнем, заяви в речта си доц. Ярков. "Университет е мултидисциплинарен, има експертизи почти във всички професионални направления и най-вече в производството на храна".

Второто направление, в което университетите могат да бъдат изключително полезни е в научно-развойната и иновативна дейност. "С нашите идеи и научни открития можем да дадем невероятен тласък на българското земеделие, като не само да ги предложим на пазара, но и да ги реализираме. Защо да не можем в България да произвеждаме и софтуери, и хардуери, и машините за автоматизация, модернизация и роботизация на целия сектор. Искам да предложа да се разработят и подкрепят проекти за подготовка на кадри, които да изпълнят конкретните цели на проекта", допълни доц. Ярков.

По отношение на производството на храна ректорът на Тракийския университет изрази пълна подкрепа за министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, че трябва да се подкрепят прецизните земеделски практики, при които трябва да се произвеждат продукти с много високо качество и с гарантиран произход. Втората посока е скъсяване на веригите – от фермата до трапезата. Това все повече хора го очакват и го желаят – да консумират качествена храна с гарантиран произход. Затова тук посоката трябва малко да се промени – да се подкрепят не само интензивните ферми, където технологичното ниво е много високо, но и малките и средни ферми, които произвеждат биологични натурални продукти по екстензивен начин.

Според доц. Ярков все още неоползотворен ресурс са пасищата и ливадите. Производството на храна от животински произход от фуражи от растителен произход, която хората не консумират - това е тревата от пасищата и ливадите. "Ние сме разработили такива проекти, които действат – това са Greenanimo, производството на месо от телета и от агнета. Стартирали сме програма за интелигентно животновъдство за автоматизация, роботизация и дигитализация на процесите в животновъдството, най-вече в производството на мляко и месо, с използването интелигентни ушни марки, електронни ушни марки, с включването на геномна оценка при разплодните животни и ред други иновативни идеи, които в следващите години ще бъдат използвани по тази програма.

Аз напълно подкрепям това, което се предлага в програмата и мисля, че това е един уникален шанс. И в тази връзка ние инициирахме създаването на Институт за устойчив преход и развитие. Той е вече факт, чакаме решение на Министерски съвет. В Института са привлечени централна и местна власт, синдикални организации, НПО-организации, други университети, за да можем да изградим един интегриран проект за диверсификация на икономиката на целия Старозагорски район и на национално ниво. Ние вече сме стартирали пилотни проекти да проверим как животните ще окажат влияние върху рекултивираните терени на Мини Марица – изток. Взели сме почвени и водни проби, проби от растителност. Там се възвръща биоразнобразието – там се е завърнали дивият заек, фазаните, има сърни, чакали, лисици, така че има наистина добра светлина този район да стане районът, в който се произвежда качествена храна.

Коментари към новината

Още новини от Образование