Старозагорска фирма държи 60% от пазара на ламперии в България

Старозагорска фирма държи 60% от пазара на ламперии в България
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Нова мода: Винилови плочи като паркет сменят гранитогреса

Не се иска много, за да си направиш сам ремонт вкъщи. Достатъчни са малко технически умения, един –два инструмента, материали от нашата фирма и преди всичко желание, уверява собственикът на старозагорската фирма „Нолина“ Диньо Димов. Компанията е на пазара с PVC  облицовки и профили от 1997 г. а днес е водещ доставчик на тези изделия за страната.

Диньо ДимовСтарозагорската фирма „Нолина“ държи 60% от пазара на ламперии в България. Продуктите ѝ се предлагат във всички строителни хипермаркети и магазини.

През последните години водеща тенденция в Европа е да си правиш сам строителните и ремонтните работи у дома. Нужни са само добри материали. Затова в сайта си и своя YouTube канал „Нолина“ дава лесни указания как да бъде монтирано всяко едно изделие.

Старозагорската фирма работи с водещите фирми на европейския пазар, като внася у нас своевременно всяка световна иновация в ремонтните и довършителни работи. „Създаването на добър екип е разковничето към успеха на една фирма. Когато намериш правилните хора, нещата се случват!“, съветва основателят на „Нолина“.

Начало в трудно време През превратната 1997 година Диньо Димов решава да започне внос на PVC облицовки и профили съвсем случайно. „По време на ремонт вкъщи установих, че фабриката за PVC ламперия в Брацигово е преустановила работа.  Тръгнах да обикалям цялата страна, за да си набавя материалите, необходими ми за ремонтните работи. Така осъзнах, че на пазара има ниша за този продукт. Започнах да търся чуждестранен производител и стигнах до белгийската фабрика Dumaplast. За кратко се чудех дали да рискувам с този бизнес. Семейството ме подкрепи и заедно решихме да започнем внос и търговия с ламперии като представители на белгийската Dumaplast за България“, разказва Димов.

Така „Нолина“ се оказва пионер за българския пазар, внасяйки продукти, които променят философията на строителното облицоване у нас. Дейността им съвпада с идването в България на големите европейски вериги като „Мосю Бриколаж“, „Практикер“, „Баумакс“, „Баухаус“, които стават първите им партньори.

Днес, освен Dumaplast, „Нолина“ е ексклузивен представител на много други водещи производители от Европа като Dekora, Primo, PinarPlast, American siding, U-Plast. Част от произведените изделия в утвърдените европейски компании влизат у нас с марката „Нолина“ и така се разпространяват в  строителните магазини на България.

Старозагорската фирма е сертифицирана за доставчик на ламперии за хранително-вкусовата индустрия. „Нолина“ присъства със свои продукти в изграждането на почти всички предприятия в бранша. С нейни материали са облицовани всички гранично-пропускателни пунктове и помещения за граничен контрол у нас.

Тенденции в сектора Тъй като стоките, които „Нолина“ внася в България са от типа „Направи си сам“, спестяват доста време на клиентите. При добро желание, например, може да обновите банята си само за 24 часа, твърдят от „Нолина“. В България все повече се увеличава дела на продуктите от типа „Направи си сам“, а „Нолина“ предлага пълен набор от продукти - както за екстериор, така и за интериор.

Под с иновативните винилови плочиОт миналата година старозагорската компания налага на пазара водоустойчиви, луксозни  винилови плочи, които приличат на паркет - новост дори за Европа и света. Те са изключително устойчиви на износване, заради съдържанието си на скална маса. Винилови плочи вече са монтирани в редица обществени сгради като Театър  „Адриана Будевска“ в Бургас, Регионалния исторически музей в Стара Загора и офисите на мобилен оператор. Този тип настилка замества гранитогреса, монтира се лесно и има 20 години гаранция за жилищна употреба.

Складови бази „Нолина“ стартира бизнеса си с малък склад в Стара Загора с площ от едва 300 кв. м. Днес общите и складови площи на компанията надхвърлят 6500 кв. м. в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. През 2004 г. „Нолина“ купува имот в Индустриалния квартал на Стара Загора и изгражда нов склад от 1500 кв. м в кв. „Индустриален“. С развитието на бизнеса, Димов решава да купи и склад от 3500 кв. м в столичния кв. „Дружба“. В него инвестира 2,5 млн. лева. Складовете на „Нолина“ в Пловдив, Варна и Бургас са под наем. Фирмата работи предимно на едро.  „Нолина“ доставя стока в цялата страна, разделяйки я условно на 7 района. Във всеки район работи активен търговец. Старозагорската фирма зарежда и веригата „Мосю Бриколаж“ в Сърбия и Македония. Разполага и със собствен транспорт от около 20 автомобила.

Пандемията През годините „Нолина“ неизменно бележи ръст в оборотите и дори в края на 2020 година очаква устойчив ръст. Разковничето на успеха е умението за добро планиране, казва Диньо Димов. То беше изключително необходимо в кризата, тъй като нашите доставчици затвориха заводите си през месец март. За да запазим продажбите си, трябваше да имаме достатъчно стока в складовете си, допълва предприемачът. Той не е съкращавал работници в трудните месеци, дори екипът му е увеличен с двама служители.

Днес във фирма „Нолина“ работят 58 души. Собственикът планира  разширяване на продуктовото портфолио и подобряване на уменията и квалификацията на персонала си. С тези основни задачи ще бъдат свързани и бъдещите инвестиции във фирмата през 2021 година.

Коментари към новината

Още новини от Икономика