План за съживяване на Индустриална зона „Еленино“ предлага КРИБ – Стара Загора

План за съживяване на Индустриална зона  Еленино  предлага КРИБ – Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Нереализираната зона днес прилича повече на бунище, отколкото на площадка за строеж на предприятия

Първи стъпки към възраждане на проекта на нереализираната Индустриална зона „Еленино“, направиха от КРИБ – Стара Загора и ръководството на новата Индустриална зона „Загоре“. Перспективите пред построената преди 11 години, но изоставена индустриална зона край Калояновско шосе ще станат повече от добри, ако в близост бъде изградена Стефан Шоселоввтората връзка с АМ „Тракия“, смята Стефан Шоселов, председател на КРИБ–Стара Загора и на УС на Индустриална зона „Загоре“. Според него и други старозагорски бизнесмени Индустриална зона „Еленно“ ще привлече именно стратегически инвеститори, които търсят по-големи парцели за развитие на бизнеса си.

Злополучната история Индустриална зона „Еленино“ разполага с площ от 206 декара. Зоната беше официално открита през 2009 година от тогавашното кметско ръководство на проф. Светлин Танчев. В строителството й бяха инвестирани близо 2 милиона лева. С парите беше извършена рехабилитация и изграждане на техническа инфраструктура в зоната, изграден беше около 1 км нов път, две пътни връзки, мостово съоръжение, довеждаща електроснабдителна система.

Инвеститори обаче така и не се появиха, а днес мястото е в плачевно състояние. Запустяло е и през годините там се е оформило бунище,  изхвърлят се отпадъци, кабелите са демонтирани. Ще бъдат необходими няколко стотин хиляди лева само за да се изчистят боклуците в зона „Еленино“, изчисляват  от КРИБ.  

Така изглежда в края си пътят до Индустриална зона Нови надежди Преди месец от КРИБ, АРИР и Индустриална зона „Загоре“ са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с настояване втората връзка към АМ „Тракия“ все пак да бъде изградена. „Има разчет, според който това съоръжение ще струва на държавата между 600 хиляди и 1 милион лева, което е нищо в сравнение с икономическия тласък, който ще получи града“, посочва Шоселов. „Ако връзката се изгради, до 2 години ще направим Индустриална зона „Еленино“ много атрактивна за инвеститорите, убеден е той.

Около района на зоната има възможност да се обособят допълнително около 450 дка. Идеята е зона „Еленино“, по подобие на Индустриална зона „Загоре“,  да се развива от община Стара Загора и местния бизнес в партньорство с държавата в лицето на НК „Индустриални зони“.

„Вече загубихме двама инвеститори, които искаха да закупят парцели по 50 - 60 дка, но не разполагаме с толкова големи площи“, посочи Шоселов.

Сагата с летището С добър потенциал за развитие като индустриална зона на Стара Загора  е и бившето летище. То притежава най-големи възможности да привлече стратегически  инвеститори. „Полосата може би ще запази функцията си на летище, но около нея може да се обособи индустриална зона със сериозни качества. В тази посока са плановете както на Община Стара Загора, така и на бизнеса“, казва Шоселов.

Интересът към зона „Загоре“ Над 50 дка от общо 115-те дка в Индустриална зона „Загоре“  вече са продадени. В момента текат преговори за продажбата на още 19 дка. Последният инвеститор, който проявява интерес към зоната работи в сферата на електрониката, уточниха от ръководството на зоната, но отказаха подробности преди сделката да стане факт. Желаещите да инвестират в Стара Загора са предимно с дейности с висока добавена стойност, каквито искаме да развиваме за в бъдеще в общината, казват от ръководството на зоната.

Коментари към новината

Още новини от Икономика