Новини от област Стара Загора и България

Свещеници и владика заседаваха онлайн заради ковид ограниченията

223 25/11/2020 14:00 Духовност Вяра
Свещеници и владика заседаваха онлайн заради ковид ограниченията
Divident.€U Divident.€U

Епархийският съвет на Старозагорска света митрополия проведе традиционното си заседание онлайн. В него участва председателят му Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който все още се възстановява от прекарана коронавирусна инфекция.

В онлайн събитието се включиха и епархийските съветници Деян Русенов, Георги Йорданов, и Михаил Тачев, членовете свещеноиконом Емилиян Димов, свещеноиконом Евгений Димитров, свещеноиконом Димитър Димов, отец Живко Желев, отец Йоан от Мъглижкия манастир, секретарят Кристиан Иванов и главният счетоводител Лилия Карагеоргиева.

Участниците в заседанието гласуваха решения, свъзрани със Старозагорска епархия, изслушани бяха и доклади. По график в следващите дни всички служители – свещеници, администрация и други, ще бъдат тествани с бързи антигенни тестове. Предстои и обявяването на програмата за богослуженията, които ще отслужи владиката по повод предстоящите празници. В храмовете ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Според Устава на БПЦ Епархийският съвет се състои от председател – митрополит или определено от него с писмена заповед духовно лице, двама клирици, двама миряни и един монашестващ – представител на епархийските манастири, определен с писмена заповед от епархийския митрополит. Всички те съдействат на епархийския митрополит в осъществяване на архиерейската му изпълнителна власт. В Епархийския съвет не могат да членуват лица с роднински взаимоотношения с членове на Съвета, Светия Синод или служители в администрациите на БПЦ, както и лица, които са обявени в несъстоятелност.

Коментари към новината

Още новини от Духовност