Новини от област Стара Загора и България

Обмислят драконовски мерки и почти пълно затваряне на държавата от петък

Обмислят драконовски мерки и почти пълно затваряне на държавата от петък
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

На извънреден брифинт министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов предложи от петък нови строги здравни мерки. Те предстои да бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет в петък, но твърде напомнят за пълно затваряне на държавата до март 2021 година.

Според предложението на министър Ангелов трябва да останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките и общественият транспорт, а срокът на обявената епидемична обстановка да бъде удължен до края на март 2021 г. Присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли също трябва да бъдат преустановени, смята здравният министър, както и всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия.

Забраната за работа на нощните заведения трябва да продължи, трябва да спрат работа с клиенти на място и ресторантите, като те да могат да работят само с доставка на храна по домовете.

В предложението на министър Ангелов за спиране на работа влизат и моловете, както и нехранителните магазини плюс спиране на всякакви групови екскурзии.

Според него това не е "локдаун", но здравната система трябва да поеме глътка въздух. Вероятно строгостта на мерките ще бъде преосмислена около Коледа, ако се види, че те дават резултат.

Не се предвижда затваряне на градовете с КПП-та, тъй като вирусът вече се разпространява дифузно и е навсякъде.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е", заяви министърът.

Като причина за драконовските мерки, които предлага, министърът посочи високите цифри на заболеваемост и смъртност в страната в следствие на коронавирусната инфекция и прегряването на здравната система.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве