Нова детска градина ще строят в Стара Загора

Нова детска градина ще строят в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Нова детска градина ще строят в Стара Загора. Тя ще бъде разположена в близост до сградата на бившето „Енерго“ в града. Това стана ясно, след като община Стара Загора получи тези дни одобрение от Министерство на образованието за финансиране от държавния бюджет на три обекта от образователната инфраструктура на обща стойност 9 млн. лева.

„Кандидатствахме пред МО с цел продължаване на инвестиционния процес на общината в сферата на образованието. Имаме предварително одобрение на три проекта, предстои да се сключат договорите“, каза за Divident.€U Георги Симеонов - директор на Дирекция "Инвестиции и европейски проекти" в община Стара Загора.

Одобрено е финансиране и за ремонта на сградата на Първо основно училище, където ще бъде настанена Професионалната гимназия по компютри и математически анализи. В района на гимназията ще се построи общежитие, столова и многофункционална зала. Очаква се след сключване на договорите и приключените търгове за изпълнител, обектите да бъдат завършени в рамките на една година.

След направените инвестиции през годините Стара Загора е с почти изцяло обновена образователна инфраструктура. По Оперативна програма „Региони в растеж“, Ос 3, бяха обновени няколко професионални училища. Сред тях са Търговската гимназия в Стара Загора, където направеният ремонт е на стойност 1 млн. 399 хил. лв. и на Техникума по ветеринарна медицина, където бяха инвестирани 1 млн. 293 хил. лв.
Сградата на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Стара Загора е ремонтирана по проект, изпълняван от Министерство на образованието със средства в размер на 1,3 млн.лева.

Обединението на Професионалната гимназия по електротехника с Професионалната гимназия по електроника е в заключителен етап и също се изпълнява от МО, като инвестираните средства там са в размер на 2,4 млн.лева. Напълно е обновено и общежитието към гимназията.

Инвестиционната програма на община Стара Загора по ОПРР за периода 2014-2020 година е в размер на 52 млн. 653 хил. лв. Това са средствата по изпълнение на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. Договорите за всички проекти в общината са сключени и се изпълняват, посочи Симеонов. Последният проект е този за ремонта и благоустрояването на Станционната градина до ж.п. гарата на Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Образование