Откриха фото-изложба, посветена на 65-годишнината на фолклорен ансамбъл "Загоре"

Откриха фото-изложба, посветена на 65-годишнината на фолклорен ансамбъл Загоре
Divident.€U Divident.€U

Фото – изложба „Магията продължава“, посветена на 65-годишнината от създаването на Общински фолклорен ансамбъл “Загоре” откриха днес. Старозагорци ще могат да я видят на алея „Стара Загора“, парк „Пети октомври“. През годините всеки танцьор, музикант, певец... е оставил своя отпечатък, за да я има днес магията!, каза зам-кметът по културата на Община Стара Загора – Милена Желева.


Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев. Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора. В репертоара му са обхванати произведения от всички фолклорни области на България.

През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.

През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60-годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“.

През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100-годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването на ансамбъла.

През 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Култура