Новини от област Стара Загора и България

"Медина Мед" инвестира над 7 милиона лева в разширяване на производството си

5006 11/11/2020 16:10 Икономика Бизнес
Медина Мед инвестира над 7 милиона лева в разширяване на производството си
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Компанията за търговия с нови гуми и регенерат на автомобилни гуми „Медина Мед“ инвестира над 7 млн. лева в разширяване на производството си. В края на миналата година компанията започна да произвежда топъл регенерат на гуми за автобуси и камиони. „За целта разширихме съществуващия цех за студен регенерат в базата ни в Стара Загора“, Ръководният екип на Медина Медказа заместник управителят на „Медина Мед“ Владимир Владимиров. Тук се произвежда и студен регенерат на гуми за автобуси и камиони, както и за индустриални машини.

Проекти С реализацията на проекта по метода топъл регенерат старозагорската фирма успя да внедри иновативен за целия Балкански полуостров производствен процес за възстановяване на товарни и автобусни гуми. Инвестицията е осъществена с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. на обща стойност 2 488 904,10 лв., от които 1 493 842,46 лв., безвъзмездна финансова помощ (1 269 766,09 лв. европейско и 224 076,37 лв. национално съфинансиране) и 995 061,64 лв. собствено съфинансиране.

„За да стартираме производството по метода топъл регенерат, закупихме производствена линия с 5 преси за вулканизация, екструдер, както и всички необходими за производствения процес машини“, каза Владимиров. Качеството на регенерираните гуми е на още по-високо ниво с внедряването на специализираната машина „Спектра“, която открива наличието дори на микроскопични дефекти, както и на втори шерограф за изходящ контрол, като само тук инвестицията надхвърля 400 хил. лева.
з тази година „Медина Мед“ стартира още един проект, свързан с регенериране на гуми с особено големи размери - за тежки самосвали, които се използват в откритите мини.

Проектът е на стойност 1 537 000 евро и се осъществява по програма на норвежкото правителство за въвеждане на иновативно и зелено екосъобразно производство на гуми. Така в рамките на 2 години компанията успява значително да разшири производствените си възможности.

Работни места В трите цеха на „Медина Мед“ – за студен, топъл регенерат на гуми и в индустриалния цех работят общо 60 души. Във връзка с новото производство през миналата година старозагорската компания нае на работа 20 души, като при подбора предпочита хора с технически знания и умения.
Сервизни бази „Медина Мед“ разполага с два сервиза в Стара Загора. Компанията поддържа сервизни бази и в София, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Русе. През 2019 г. „Медина Мед“ откри третия си сервиз за гуми в столицата – в кв. „Младост“. Всички бази на фирмата в страната са мултифункционални. В тях се обслужват клиенти на леки, тежкотоварни, индустриални и агро гуми. Единствено в Стара Загора сервизите за леки и товарни гуми се намират на различни места. В двата сервиза на „Медина Мед“ в Стара Загора работят по 8 души.

Нови производства През 2014 г. „Медина Мед“ и „Диана“ инвестираха 5 млн. лева в предприятие за рециклиране на излезли от употреба гуми в Стара Загора. Заводът е изграден върху площ от 20000 кв. м на мястото на изоставен цех от бившето предприятие „Агробиохим“ в Стара Загора. В тази производствена база чрез рециклиране от гумите се произвеждат няколко суровини – гумен гранулат, метал и текстил.

През 2017 г. фирмата разшири базата си в Пловдив с нов склад, инвестирайки 1 млн. лева. До края на тази година и през следващата собствениците на компанията си поставят задача да разработят и усъвършенстват новите производства, както и да създадат и контролират всички необходими условия за безопасен труд. „В тази ситуация основната ни задача е да запазим здрави работниците си“, казва Владимиров. „Затова обръщаме сериозно внимание на спазването на дистанция при работа и използването на лични предпазни средства“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика