Новини от област Стара Загора и България

Нови контейнери за стари дрехи и обувки поставиха в Стара Загора

Нови контейнери за  стари дрехи и обувки поставиха в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Община Стара Загора разширява обхвата на системата за разделно събиране с цел оползотворяване на ненужни дрехи, обувки и домашен текстил. През изминалата седмица бяха поставени допълнително още пет специализирани контейнера.

Припомняме, че проектът на местната администрация съвместно с TexCycle стартира през 2018 година и цели оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали. Контейнерите са ясно обозначени с надпис „ДРЕХИ И ОБУВКИ“.

В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са изписани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. С цел повишаване на ефективността на системата е желателно дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба.

Проектът TexCycle има готовност да предоставя безвъзмездно дрехи на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за социално подпомагане в Община Стара Загора.

Ето къде са разположени новите специализирани контейнери:
1. Ул. „Св. Отец Паисий“ № 89 източно от офис на EVN;
2. Североизточно от кръстовището на ул. „Пенчо Минев“ и ул. „Васил Левски“;
3. Ул. „Подполковник Калитин“, южно от бул. „Цар Симеон Велики“.
4. ул. Младост, кв. Железник е поставен втори контейнер;
5. Северно от бул. „Никола Петков“, паркинг до църква „Св. Игнатий Старозагорски“;

Обслужването на контейнерите се осъществява два пъти седмично, а при необходимост и с по-голяма честота от фирма „ЕВРОТЕКС“ ЕООД, с която Община Стара Загора има сключен договор. „ЕВРОТЕКС“ ЕООД се грижат и за по-нататъшното оползотворяване на текстилните продукти, за да се затвори жизнения им цикъл по екологичен начин и те да бъдат използвани отново.

Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия, напомнят от Община Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество