Новини от област Стара Загора и България

Инжектираме 80 милиона лева в здравната система и нови мерки за борба с пандемията

Инжектираме 80 милиона лева в здравната система и нови мерки за борба с пандемията
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Проф. Костадинов: Цяла България е в червената зона! Всички болници стават ковид!

В извънредно изявление здравният министър проф. д-р Ангел Костадинов обяви, че по последни данни всеки трети тестван за Ковид-19 български гражданин е с положителен резултат. Това означава, че цяла България е в „червената зона“ с 300 заразени с новия коронавирус на 100 000 души. По тази причина правителството въвежда извънредни мерки за обезпечаване на възможностите за диагностика и лечение в страната, които ще важат до края на годината. За обезпечението на новите мерки правителството смята да отпусне 80 милиона лева.

На първо място всеки месец до края на годината ще бъдат насочвани 5 милиона лева към общопрактикуващите лекари, върху които натискът се увеличава с всеки изминал ден, обяви министър Костадинов. Всеки личен лекар в страната на месец ще получава 1000 лв. допълнително.

В София и големите градове на страната с особено висока заболеваемост ще бъдат разкрити допълнителни „ковид зони“ към Диагностично-консултативните центрове. Тези „ковид зони“ ще бъдат обезпечени с лекар, медицинска сестра и санитар. В тях ще се извършват клиничен преглед, тест за коронавирус, лабораторно изследване на кръв, както и образно изследване на бял дроб. Всеки от екипа в „ковид зоната“ ще получава допълнително по 1000 лв. плюс  10 лв. на преминал пациент, които ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то. За това ще бъдат осигурени 3 милиона лева.

Капацитетът на разкритите ковид легла в болниците и лечебните заведения ще бъде увеличен от 10% на 20. Готовност за разкриване на ковид легла трябва да поддържат всички лечебни заведения в страната. С отделна заповед ще бъдат определени големи болници в страната, които ще трябва да преобразуват 50% от легловата си база в ковид. За подсигуряване на този капацитет ще се отпуснат още 50 млн. лв. Допълнително с 15 млн. лв ще се закупят антигенни тестове за пациенти, които са с клинична картина с вероятност да са болни от ковид.

Новите мерки вероятно ще бъдат разгледани и гласувани на заседание на Министерския съвет , което вероятно ще се проведе утре, посочи проф. Костадинов.

„Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия – това са лекарите, сестрите, санитарите, да намалим натиска върху тези лечебни заведения, да дадем на всички възможност да имат достъп до навременна медицинска помощ и консултация за тяхното лечение“, допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Здраве