Уред на „Бултех 2000“ ще открива вредни съставки в храните и лекарствата

Уред на  Бултех 2000  ще открива вредни съставки в храните и лекарствата
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската инженерна компания събира екип от учени в Европа за създаване на новия широкоспектърен анализатор

Старозагорската фирма „Бултех 2000“, известна  в цял свят с производството на анализатори на мляко, ще използва потенциала на учени от Европа за създаване на нов уред, който ще може да открива нежелани вещества в хранителните продукти. На по-късен етап методът ще се използва и за определяне на състава и чистотата на фармацевтични продукти, в зърнопроизводството и дори в криминалистиката. В основата на новия продукт ще стои технологията  на инфрачервената спектроскопия, каза за Divident.€U основателят на „Бултех 2000“, инж. Младен Стоянов.

Идеи „на зелено“ „Започваме разработка на анализатори, насочени не само към млякото, но и към виното, олиото, може би и към фармацевтиката. Ще развиваме метода в много направления“, поясни идеята си Стоянов.

С новия уред ще може да се разбере дали, например, в даден зехтин има и други примеси, като олио или други мазнини и дали в прясното мляко се съдържат и вредни съставки. Така устройството ще улесни контрола върху състава и качеството на храните и ще позволи бързо откриване на вредни или нежелани вещества в тях.

За осъществяването на подобен контрол днес не съществуват много варианти. Инфрачервената спектроскопия дава редица възможности в тази насока, обясни старозагорският изобретател и предприемач.

Повече глави мислят по-добре През 2017 г. фирма „Бултех 2000“ започва производството на първите си млекоанализатори, именно на принципа на инфрачервената спектроскопия. През годините ги развива и усъвършенства непрекъснато. Днес млекоанализаторите на „Бултех 2000“ нямат конкуренция в целия свят и са номер едно по продажби не само заради значително по-ниската си цена, но и заради по-добрите си параметри и надеждност.

За да се разработят подобни анализатори за други сфери от областта на храните обаче е необходим огромен научен потенциал, казва Младен Стоянов. Затова „Бултех 2000“ разработва детайлна презентация, която ще представи пред потенциални инвеститори. „Ако те проявят сериозен интерес към идеята, ще обединим усилия и ще създадем ново акционерно дружество. Това ще ни позволи да създаем офиси на новата компания в Европа, които да съберат за реализация на идеята добри инженери, физици и други специалисти“, поясни инж. Стоянов.

Производството Анализаторите за мляко на фирма „Бултех 2000“ отчитат наличието на протеин, лактоза, добавена вода, сух безмаслен остатък. Компанията е създала и модел на млекоанализатор, който открива соматични клетки и по този начин улавя дали животното е болно от мастит.

Новите анализатори на старозагорската компания работят на принципа на инфрачервената спектроскопия, улавят всички добавени вещества с цел измама, като меланин, урея и други. Старозагорската фирма вече предлага на пазара от тези млекоанализатори и то на цени многократно по-ниски от тази, на която ги продават утвърдените световни производители. Напрмер, ако цената на един млекоанализатор от световен производител на принципа на инфрачервената спектроскопия е 30 хил. евро, то този, предлаган от „Бултех“ е на цена от 2 500 евро.

Днес „Бултех 2000“ изнася продуктите си в 50 страни по света, сред които Бразилия, Китай и Мексико. Най-големият дял от износа обаче е насочен към Индия. За там заминава 90% от произведената във фирмата продукция, тъй като Индия осигурява над 30% от млякото на света. Специална компания в Бразилия промотира продуктите на „Бултех 2000“ за цяла Южна Америка, включително и за Мексико.

„Мога да кажа, че за нашите ултразвукови анализатори в света отдавна се смята, че са „мерцедеса“ сред апаратите, измерващи качеството на млякото, казва инж. Стоянов.

Върху дейността на „Бултех 2000“ не се е отразила дори кризата с коронавируса. Само през март и април поръчките почти спрели, особено с наложените противоепидемични ограничения в Индия. От лятото насам обаче старозагорската фирма постепенно е възстановила пазарите си, а с новата си идея търси още по-широка ниша за своите изделия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика