Новини от област Стара Загора и България

Ковид отделението в Казанлък вече лекува първите петима пациенти

417 03/11/2020 17:00 Здраве Лечение
Ковид отделението в Казанлък вече лекува първите петима пациенти
Divident.€U Divident.€U

Ковид отделението в казанлъшката общинска болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ вече е напълно оборудвано лекува първите си петима пациенти. Първоначално са разкрити 15 терапевтични и 5 интензивни легла с възможност за увеличаване на бройката, съобщи д-р Белчо Белчев, заместник-управител на лечебното заведение.

Основният екип на отделението включва 4 лекари, 6 медицински специалисти и 4 санитари с възможност за разширяване. Отделението е оборудвано с 4 респиратора, като 1 е осигурен от бюджета на Община Казанлък и 3 са закупени с дарителски средства. С дарителски средства е закупена и дистанционна “Чек Поинт” – апаратура.

Ковид отделението е разположено в ремонтираното през пролетта 1-во Вътрешно отделение на казанлъшката болница. Сформираните медицински екипи от лекари, сестри и санитари са обучени да боравят с “Чек Поинт”-апаратура.

Ръководителят на новата структура за лечение на covid-19 към Вътрешно отделение в Общинската болница, д-р Цветомир Михайлов, представи алгоритъма за хоспитализация на пациенти със съмнение и доказан коронавирус - ще се приемат болни с положителни тестове - бързи или ПСР, със съпътстващи усложнения.

До този момент позитивни тестове са дали 144 жители на територията на община Казанлък, от които 12 са хоспитализирани, а останалите 132 души са в добро общо състояние, под карантина, на домашно лечение. Разпространението на инфекцията в Казанлъшко вече става дифузно, а не както по-рано на огнища. Като основна причина за това бе посочено неспазването на противоепидемичните мерки. Наблюдава се ръст и на броя заразени от вирусен хепатит "А".

Община Казанлък до дни ще отвори кабинет за пробонабиране на материал за PCR изследване за Сovid-19. Той ще бъде разположен в ДКЦ - Поликлиника и ще бъде отворен за посещения от 09:00 ч. до 12:30 ч. всеки делничен ден. Там ще бъдат изследвани хора със симптоми, насочени от медицински специалист. Преди вземане на материал за PCR, за първоначално диагностициране, ще се прави бърз антигенен тест. При положителен бърз тест ще се взима материал за PCR изследване срещу медицинско направление.

Общински екипи продължават да изпълняват заявки за доставка на лекарства, храна и услуги за плащане на битови сметки на нуждаещи се. Приканваме карантинирани, самотни хора, хора в нужда да звънят на Горещия телефон на Община Казанлък за сигнали 0 700 400 56!

Коментари към новината

Още новини от Здраве