Новини от област Стара Загора и България

Консултант, избран от ЕК, ще прави анализ на Старозагорски регион

Консултант, избран от ЕК, ще прави анализ на Старозагорски регион
Divident.€U Divident.€U

Европейската комисия е избрала консултант, който ще направи анализ на три региона в България – Стара Загора, Перник и Кюстендил във връзка с бъдещото им развитие. Анализът е по линия на Фонда за справедливия преход на България и бъдещето на регионите, в които въглищните централи имат структуроопределящо значение за икономическото развитие. Това съобщи в сутрешния блок на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова, без да уточни какво точно ще включва анализа.

Теменужка Петкова„Очакваме този териториален план и анализа на консултантите на ЕК.“, допълни тя. Въглищните централи от комплекса Марица-изток са много важни за българската енергийна система, те са базови мощности за страната ни. Без тях не можем да гарантираме сигурната работа на електроенергийната система на България. Поради тази причина полагаме максимални грижи да гарантираме нормалната им работа, допълни тя.

До 2025 г. България може да ползва т.нар. механизъм за капацитет, който дава възможност на държавите членки да подпомагат централите си, произвеждащи електрическа енергия от въглища. След това никой не е казал, че трябва тези централи да бъдат закрити, уточни министър Петкова. Те ще трябва обаче да си купуват емисиите, които стават все по-скъпи. Затова всяка въглищна централа ще трябва да направи икономически преглед и сама да прецени доколко е конкурентноспособна и може ли да бъде на свободния пазар, допълни тя.

В Националния план за възстановяване и развитие не се предвиждат средства, свързани с централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, каза Теменужка Петкова. 12 млрд. лева ще получи България от ЕС за възстановяване и устойчивост след ковид кризата. Страната ни трябва да предложи проекти на ЕС, които първо трябва да бъдат одобрени.

37% от тези 12 млрд. лева на практика са насочени в стълб „Зелена България“, който включва на първо място енергийната ефективност. Предвидени са средства в този план за подобряване на енергийната ефективност, както за жилищни, така и за промишлените сгради. Парите ще дадат предпоставка българският бизнес да стане по-малко енергоинтензивен.

Към настоящия момент българската икономика е сред най-енергоинтензивните в Европа, каза Петкова. За саниране на жилищни, промишлени сгради и на спортна инфраструктура в плана са предвидени 3 млрд. лева. За подмяна на уличното осветление в българските градове ще бъдат отделени 452 млн. лева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика