Новини от област Стара Загора и България

В кабинките на ски лифтовете - само с предпазна маска!

404 23/10/2020 16:21 Туризъм Почивка
В кабинките на ски лифтовете - само с предпазна маска!
Divident.€U Divident.€U

Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите се въвеждат със заповед на министъра на туризма за предстоящия зимен сезон 2020/21 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Пакетът от мерки, съгласуван със здравното министерство, е изготвен въз основа на проучване на практиките на водещите ски курорти в Европа. Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график.

В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19. Контролът за спазване на мерките ще започне преди началото на зимния сезон, заяви министър Николова.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово работят за намаляване на струпването на посетители, разработена е онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм