Новини от област Стара Загора и България

"Стандард Профил" започна производство на уплътнения за електромобила Фиат 500

2910 23/10/2020 15:23 Икономика Бизнес
Стандард Профил започна производство на уплътнения за електромобила Фиат 500
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заводът на "Стандард Профил България" в Стара Загора стартира производството на уплътнения за електромобилът Фиат 500. Това е първия електромобил, за който  старозагорското предприятие произвежда каучукови уплътнения.  Подготовката за пускането на новата линия продължи 2 години, като през това време старозагорският завод на компанията премина през предсерийно производство.

Новият електромобил Фиат 500Електромобилът Фиат 500 е в серийно производство от около месец и вече е на пазара. Очакванията на производителите са до края на тази година да продададат около 30 000 електромобила от този модел.

Предприятията от автомобилната промишленост вече предоляват спада в производството заради ограниченията, наложени в началото на годината заради кризата с коронавируса.  „Стандард Профил България“ в момента работи с голямо натоварване. Причината е, че с максимален капацитет работят повечето предприятия от автомобилната индустрия в Европа.

Старозагорският завод „Стандард Профил“ регистрира с около 15% по-ниски резултати от планираните за 2020 година. Причината е кризата с ковид пандемията. Въпреки  трудностите на автомобилния пазар обаче в дружеството не е съкращавало работници.

Около 800 души работят в „Стандард Профил България“ , като близо 100 от тях са наети в края на 2019 година със старта на няколко нови проекта. Работните места на всички са запазени и благодарение на мярката на 60:40.

През 2019 г. „Стандард Профил България“ успя да стартира 5 нови проекта, което е рекорд за предприятието. Четири от проектите са насочени към нови клиенти, с които компанията  не е  работила до момента – „Шкода“, „Форд“ и „Нисан“.

Основните марки автомобили, за които произвежда и изнася уплътнения „Стандард Профил“, са „Фолксваген“, „Фиат“, „Опел“, „Даймлер“ и „Шкода“. През 2019 година най-големите продажби на българското предприятия са били за „Опел“ и „Фиат“. Поръчките на двете компании представляват 50% от продукцията на завода в Стара Загора.

През 2019 „Стандард Профил България“ започна подготовката на 6 нови проекта, които стартираха  през настоящата година. Най-големите от тях са от групата Фиат–Крайслер и Пежо-Ситроен.

Коментари към новината

Още новини от Икономика