Новини от област Стара Загора и България

Студенти по педагогика на изобразителното изкуство "нарисуваха" обучението си в ТрУ

Студенти по педагогика на изобразителното изкуство нарисуваха обучението си в ТрУ
Divident.€U Divident.€U

Шарени дрехи, усмихнати лица, артистично настроение и музика изпълниха най-новото арт пространството "Квадрат“ във вътрешния двор на сградата на община Стара Загора. По нетрадиционен начин - чрез пърформанс, в който участваше и публиката, първокурсниците от новата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ на Педагогическия факултет на ТрУ представиха своето обучение.

Всички имаха възможността да оставят своя пъстър отпечатък в експресивна композиция с цветни бои на бели платна и да сътворят заедно своята творческа емоция.

Колективното рисуване в центъра на града премина под звуците на студентския бенд „Макрофагос“, последвано от артистична презентация на 2-курсниците на специално монтирана видео стена, където публиката стана свидетел на красивите произведения на изкуството с различните техники на „четката и перото“.

Студентите, обучаващи се в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“, в лицето на първокурсничката Екатерина Михайлова, благодариха на доц. Ани Златева, че е създала това обучение за тях, защото Стара Загора и нейните художници имат нужда да се учат да творят.

Събитието, което събра изкуство, музика и култура, премина с подкрепата на общ. Стара Загора и главния архитект Виктория Грозева, а специалността се запечата в историята като артистичния блясък на Тракийския университет.

Специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ е разкрита през учебната 2019/2020 година, автор на учебния план е доц. Ани Златева – скулптор и художник на международно ниво. Тя е един от творците, които извайват пясъчните скулптури на ежегодния фестивал „Пясъчните фигури“ в Бургас. Талантът и е пренесен и извън границите на България – доц. Златева участва в мащабни международни проекти с пясъчни скулптури. Автор е на специализирана литература и не на последно място е педагог, който иска да предаде част от себе си на младото поколение.

Друг преподавател в специалността, също освен човек на науката е и експерт от практиката – гл. ас. д-р Катя Тинева – Гюрковска. Тя е изкуствовед, работи и в Градска художествена галерия – Стара Загора, а предходната и работа е била в Националната художествена галерия.

Асистент Петър Петров – преподавател и творец в областта на скулпурата, живописта и рисунката.

Асистент Атанаска Янева – специалист в графичния дизайн, дългогодишен преподавател в специализирани паралелки и курсове.

За втора поредна година местата в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ са запълнени изцяло.

Коментари към новината

Още новини от Образование