Новини от област Стара Загора и България

Книгата на Петра Мечева „Тракия не ще забравим“ представят в Стара Загора на 15 октомври

1237 14/10/2020 15:40 Култура Книги
Книгата на Петра Мечева  Тракия не ще забравим  представят в Стара Загора на 15 октомври
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Книгата „Тракия не ще забравим“ на дългогодишния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и почетен гражданин на Стара Загора – Петра Мечева, ще бъде представена утре, 15 октомври от 17 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Водещ на събитието ще бъде проф. Светослав Елдъров. Ще присъства председателят на националния Съюз на тракийските дружества в България Красимир Премянов, както и много съмишленици, общественици и приятели на тракийските потомци.

С книгата си Петра Мечева създава увлекателен разказ за историята на старозагорската тракийска организация, внасяйки яснота върху интересни факти, малко известни до момента. „Тракия не ще забравим“ е най-пълната до момента история за дейността на старозагорската тракийска организация „Одринска епопея“.

„Посвещавам книгата на онези тракйци, които живяха и продължават да живеят с Тракия в сърцата. Посвещавам я на първо място на своите родители, оказали се два пъти бежанци, на онези наши родители, баби и ядовци, които идвайки в България не забравят родния край, на потомците, които днес съхраняват паметта за Тракия.“, казва в предговора Петра Мечева.

Тя пише книгата в продължение на 2 години. Използва документи на Държавен архив – София, на Регионалния исторически музей в Стара Загора, спомени на тракийци. За периода на организацията по времето на социализма са използвани изцяло спомени на очевидци.
Годините преди 1944 г. също са описани по спомени на очевидци и наследници. Дейността на тракийската организация в Стара Загора след 1990-та година е под ръководството на Петра Мечева.

„Първото постижение, с което майка ми се гордее като ръководител на организацията беше личната ѝ заслуга и за обявяването на 26 март – Деня на Тракия, като един от важните дни в българския културно-исторически календар, разказва нейната дъщеря – Иванка Мечева. Петра успява да узакони празника, докато е общинския съветник в местния парламент на Стара Загора.

Безспорна е заслугата на Петра Мечева и за поддържането на църквата „Св. Георги“ в Одрин. За дейността си в тази кауза тя разказва подробно в своята книга.
Дълггодишната председателка на тракийската организация в Стара Загора успява да измъкне от забравата името и на друг голям българин и тракиец - Никола Каишев, не само като председател на тракийската организация, но и като една от големите личности на Стара Загора.

Паметниците на Капитан Петко войвода и на Одринската епопея в Стара Загора също се изграждат по инициатива и под ръководството на Петра Мечева. Безспорна нейна заслуга е и утвърждаването на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

„Тя успя да покаже на старозагорци най-важните събития за тракийската организация и да остави знаци за тези събития у своите съграждани. „Мисля, че майка ми успя да представи тракийската организация пред обществеността и да я направи разпознаваема.“, казва дъщеря и Иванка Мечева.

За една подобна организация основната работа е в две посоки – от една страна - вътре в самото дружество и от друга - представяне на тракийските проблеми пред обществеността. Петра Мечева работи усърдно, за да има резултати и в двете посоки, признават с уважение всички, които са работили с Петра Мечева през годините.

Коментари към новината

Още новини от Култура