Градят камбанария с 3 камбани върху параклиса в местността Богородична стъпка

1254 08/10/2020 12:44 Духовност Вяра
Градят камбанария с 3 камбани върху параклиса в местността Богородична стъпка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Малкият параклис на името на Света Богородица в местността Богородична стъпка ще се сдобие с красива камбанария, която ще оглася на празници околните хълмове и близкия курорт Старозагорски минерални бани.

Жоро ДобревИнициативата за изграждане на камбанарията е на ротарианецът и бизнесмен от Стара Загора Жоро Добрев. Преди време той посетил местността Богородична стъпка заедно със своя шурей – Иван Славов, който от 10 години живее във Франция, и  винаги е бил патриот. „Иван Славов е горещ радетел на българщината, вярва, че произходът ни е тракийски и пожела да направи нещо, за да остане това тракийско наследство в местността Богородична стъпка в паметта на поколенията“, разказа за „Дивидент“ Жоро Добрев.

На два пъти Иван Славов оставял финансови средства, които Добрев да вложи по полезен начин в свещеното място. „Мислих за различни идеи, когато един ден от кмета на Старозагорските минерални бани, Станчо Станев, с когото сме приятели, разбрах, че при него има 3 камбани, останали от неосъществен проект за параклис. Тогава осъзнах, че идеята да построим камбанария на параклиса в БогородичнаПроектът на камбанарията стъпка е повече от добра“, разказа Жоро Добрев.

Архитект Веселин Беров, който е дарител на проекта на параклиса там, заедно с колегата си арх. Емил Василев, изработили безвъзмездно и чертежа за новата камбанария.

Ръка за изработване на конструкцията подал и директорът на завод „Прогрес“ инж. Славин Янакиев. Жоро Добрев получил одобрение за градежа на камбанарията и от Н.Пр.Старозагорския митрополит Киприан, който посетил параклиса заедно с него и дал подробни указания за външния вид на съоръжението, цвета му и разположението на камбаните.

Оказало се обаче, че за новата камбанария ще трябва да се изгради специална подпорна стена. Камбанарията ще бъде висока 6 метра и ще разполага с механизъм, който да контролира мелодията на трите камбани. „Надявах се да се справя сам, но проектът се оказа доста по-обемен“, признава Жоро Добрев.

Затова, освен свои средства и дарените от Иван Славов, Жоро Добрев се надява да събере останалите чрез дарителска сметка в подкрепа на построяването на камбанарията. Необходими ще са около 10 000 лв., с които да се покрие закупуването на нужните материали и труд при минимални цени.

Ето банковата сметка:

ПроКредит Банк Ст.Загора

IBAN: BG54PRCB92301006862720

BIC: PRCBBGSF

Жоро Иванов Добрев

Коментари към новината

Още новини от Духовност