Новини от област Стара Загора и България

От 101 проверки на маски срещу Covid-19 в интернет – нито една не отговаря на изискванията!

1157 29/09/2020 16:30 Икономика Бизнес
От 101 проверки на маски срещу Covid-19 в интернет – нито една не отговаря на изискванията!
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Търсете СЕ маркировката за качество върху продуктите, съветват експерти на информационен ден, организиран от ЦИЕС – Стара Загора

101 проверки за качеството на предлагани в интернет предпазни маски са направили от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол през изминалите месеци. Нито един от продаваните в онлайн мрежата артикули не е отговарял на европейските изисквания. Затова производството им е поставено под забрана, а продажбата им в интеренет е спряно. Това съобщи в Стара Загора инж. Вася Миланова, държавен експeрт в Главна дирекция „Надзор на пазара“, по време на Информационен ден за европейските изисквания за личните предпазни средства, организиран от Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) в Стара Загора.

ЦИЕС – Стара Загора е само на крачка да стане един от първите в страната нотифицирани органи по отношение на личните предпазни средства. „Положихме много труд и старание да покрием изискванията за този сертификат и вярвам, че след няколко месеца ще започнем тази толкова важна за България дейност – сертифициране на лични предпазни средства“, каза при откриването на срещата инж. Благовеста Шинева, директор на ЦИЕС – Стара Загора.

„В България има много фирми, които произвеждат фалшиви лични предпазни средства, твърдейки, че защитават срещу новия коронавирус“, съобщи за „Дивидент Стара Загора“ Петранка Марева, секретар на Асоциацията на производителите на лични предпазни средства. Тези производители не попадат в обсега на надзора на пазара, защото не са регистрирани, те са фирми-фантоми и борбата с тях е много трудна.

В Асоциацията членуват 18 фирми от цялата страна. Това са преди всичко търговци, вносители или производители на лични предпазни средства. Днес в България работят основно фирми, които произвеждат защитни облекла, а отскоро и такива, които произвеждат маски. Основният проблем на бранша е, че няма достатъчно работна ръка, няма квалифицирани шивачки, посочва Марева.

Другият проблем е липсата на български нотифициран орган, който да изпита произведената продукция съгласно европейските изисквания и издаде необходимите документи и сертификати за съответствие. Това е проблем и за производителите на лични предпазни средства срещу Covid-19, които са задължени да преминат всички процедури в съответствие с изискванията за безопасност на ЕС. „Защото, когато си търсите сигурна маска, то трябва непременно да видите върху нея „СЕ“-маркировката за съответствие“, казва инж. Мирослав Йотов, главен директор „Надзор на пазара“.

На събитието, организирано от ЦИЕС – Стара Загора, се събраха близо 50 производители и търговци на лични предпазни средства и представители на контролните органи в страната, за да дискутират прилагането на изискванията на Регламента на ЕС 2016/425 относно личните предпазни средства. „Надяваме се занапред Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора да даде своя максимален принос в полза на икономическите оператори, производители, вносители и дистрибутори на ЛПС.

Участниците в Информационния ден бяха запознати с видовете лични предпазни средства, тяхното предназначение и ефективност в условията на Ковид-19, както и с приложимото законодателство към тях. Беше разгледан и новия стандартизиран документ във връзка с маските за населението, методите за изпитване на отделните продукти и правилното им използване.

Инж. Мирослав Йотов, главен директор ГД „Надзор на пазара“, ДАМТН:
СЕ маркировката трябва да е на видимо място върху продукта

Мирослав Йотов, директор ГД - Господин Йотов, какво е състоянието на българския пазар по отношение на ЛПС срещу Ковид-19?
- В условията на Ковид 19 пазарът вече е нормализиран, всичко е вкарано в каналния ред. В началото на кризата срещахме трудности с хармонизираното законодателство, сега вече нямаме такива проблеми. Разбира се, в началото имаше недостиг на ЛПС, което беше обяснимо.
Потребителите трябва да знаят, че има 3 вида лични предпазни средства – полумаски. Едните са чисто лични предпазни средства - когато самият производител ги е предвидил като такива. Те трябва да отговорят на Регламент 425 от 2016 г. Задължително е тези продукти да преминат всички процедури по оценка на съответствие и доказване, че продуктите са безопасни и че отговарят на европейските норми на безопасност.
Вторият вид маски са чисто медицински изделия. Те трябва да отговарят на директивата за медицински изделия. И двата вида маски обаче трябва да носят „CE“-маркировка за съответствие. Тази маркировката върху продукта задължително трябва да е на видимо и четливо място. Така на външен вид може да смятате, че виждате еднакви маски, но но тъканите и материите може да се различават, в зависимост от предназначението им.

- Навлязоха фалшиви продукти на пазара. Как се справяте с този проблем?
- В момента, в който ги открием, веднага спираме тези продукти от продажба и ги сваляме от сайтовете. Освен че налагаме административно наказание на нарушителите, ние полагаме усилия те да не се появят отново на пазара. Съвсем скоро ще прилагаме и новия Регламент 1020 за надзор на пазара, където всички изисквания ще бъдат урегулирани. Потребителят трябва да е наясно, че преди да купи един продукт от интернет платформа, първо трябва да види маркировката и да прецени.
„СЕ“-маркировката е един от знаците, които гарантират, че този продукт е преминал успешно тестовете за безопасност. Важно е също да се чете инструкцията за ползване.
Регламентът за ЛПС обхваща широка гама продукти – обувки, дрехи, очила, полумаски, шлемове, скафандри, ръкавици, в зависимост от рискавете, които трябва да се покрият. В България има няколко производители на полумаски, които са предназначени за потребителите. За съжаление все още нямаме нотифициран орган, но съвсем скоро такъв ще се появи и в България. На финала на този процес са колегите от ЦИЕС - Стара Загора, има и още двама кандидати в процедурата.
За България е важно да имаме свой нотифициращ орган, за да спрат българските производители, търговци и вносители да изпращат продуктите си за изпитване навън.

Коментари към новината

Още новини от Икономика