Новини от област Стара Загора и България

Снежана Мутафчийска: Подборът на гроздето е част от тайната ми за правене на хубаво вино

16014 27/09/2020 21:59 Туризъм Винен туризъм
Снежана Мутафчийска: Подборът на гроздето е част от тайната ми за правене на хубаво вино
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Виното Syrah & Marcelan 2018 на младата винарна ROXS Winery, разположена в старозагорското село Винарово собственост на опитния енолог Снежана Мутафчийска спечели голямата награда на фестивала "Августиада 2020" – „Златна Августиада 2020“. Виното на Снежана Мутафчийска събра най-много от гласовете на посетителите на изложението, които има възможност да дегустират най-добрите образци на българското вино от близо 30 винарни.

Виж още: Вино на ROX`S Winery със Syrah & Marcelan е големият победител на Августиада 2020

Непосредствено след връчването на наградата разговаряме със Снежана Мутафчийска за тайните на нейните вина:

- Госпожо Мутафчийска, поздравления за това, че спечелихте голямата награда на деветото издание на "Августиада" в много силна конкуренция. Вашето виноСнежана Мутафчийска с наградата впечатли ценителите на тази напитка. Каква формула следвахте при създаването му?
- За мен винаги най-важен е бил изборът на грозде! Винаги се тръгва от там, за да получиш един добър продукт. Ние нямаме собствени лозя, но избирам грозде от добри производители. Започвам от анализ на самото грозде, рязане, има значение намалянето на добива, за да се получат по-високи захари, по-меки феноли и т.н. Водеща е  също технологията, която е предварително начертана в главата ми и която после стриктно спазвами. Това е мое изискване, за да стане продукта максимално добър.

- Има ли значение как виното отлежава виното в бъчва или в бутилка?
- Отлежаването на моите вина в бъчва е по-специфично. Изборът ми на бъчви също е много важен акцент. Ползвам френски бъчви, като много старателно подбирам изпичанията на бъчвите. Това е важно, за да запазиш плодовия аромат на виното. Трябва да се запази плода и да има хармония, мекота, да е вкусно виното. Лекият му шоколадов вкус идва точно от изпичането. Аз държа всеки сорт в различни бъчви, след което преди да ги купажирам съм извадила отделно всяка бъчва. Дегустирам всяка бъчва по няколко пъти, за да преценя коя да оставя или да махна от купажа.

- Тази година беше белязана от кризата с коронавируса и по-ниски добиви на грозде заради сушата. Как ще преодолеете трудностите?
- Основните ни трудности действително дойдоха от затварянето на заведенията, които са основните ни клиенти. Нашата изба обаче успя да компенсира с изпращане на вино по куриер до клиентите, които непрекъснато ни молеха да им доставяме от нашето вино - както през социалните мрежи, така и по вайбър. Изнасяме също така вино в Германия и Чехия. В Германия изнасяме вино от самото начало на създаване на избата преди 3 години. Преработваме около 55 тона грозде и правим 35-40 тона вино. Макар че избата ни е на пазара от скоро, ние със съпруга ми се занимаваме с винопроизводство от дълги години. Имах удоволствието и шанса да се уча от най-старите и добри винари. Те ми казваха: „Трябва да направиш толкова вкусно вино, че хората да не пият от него само веднъж, а да искат още и още... Радвам се, че хората оцениха труда ми толкова високо.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм