Заловиха телефонен измамник, „ужилил“ старозагорка в парк "Зеления клин"

Заловиха телефонен измамник,  ужилил  старозагорка в парк Зеления клин
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 47-годишен мъж на име Н.А. за участие в схема за телефонна измама

Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за съучастие в телефонна измама на 20-годишна старозагорка, която успял да заблуди, че е полицай, който провежда полицейска операция по залавянето на престъпници, които изнудват хората по телефона за пари чрез заплахи.

Поради тази причина тя трябвало да предаде определена сума пари и бижута, които щели да й бъдат възстановени след ареста на измамниците. Младата жена бързо събрала семейните спестявания и златни бижута и ги оставила близо до химическа тоалетна в градски парк на Стара Загора „Зеленият клин“, както й било наредено.

Обвиняемият отишъл до мястото, взел пакета с пари и накити, като се отправил към място, съобщено му по телефона от съучастника му, за да ги остави. Малко по-късно, извън Стара Загора, Н.А. бил задържан от органите на полицията. При извършен обиск от него били иззети процесните вещи – 2 290 лева, 300 долара, 385 евро, златни бижута с общо тегло 58 грама и навита на сноп жичка от платина с тегло 10,7 грама.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемият Н.А. отговорил на интернет обява за работа за куриер. С „работодателя“ контактувал само чрез разговори по мобилен телефон, като бил търсен от „скрит“ номер. След като започнал работа, Н.А. разбрал, че участва в схема за телефонни измами, но не сигнализирал на органите на полицията, а продължил да посещава адреси, да взима пари и ценности, които оставял на различни места. Той получавал и част от средствата като възнаграждение.

В хода на разследването, под ръководството на Районна прокуратура –  Стара Загора, се установява съпричастността на обвиняемия към извършването на подобни измами и в други градове в страната.

Взетата спрямо Н.А. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред