Новини от област Стара Загора и България

Откриха нова читалищна сграда в старозагорското село Борилово

Откриха нова читалищна сграда в старозагорското село Борилово
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Едно от най-красивите полупланински села в община Стара Загора - Борилово, вече разполага с нова читалищна сграда, в която е настанено създаденото преди 10 години читалище "Св.Св.Кирил и Методий".

Новата читалищна сграда е построена с изцяло със средства от бюджета на Община Стара Загора. Създаденото от местни ентусиасти читалище през 2010 година досега се е помещавало в една от стаите на кметството.

От 62 читалища в община Стара Загора от 2013 г. досега са обновени 47 и е открито едно ново. Направените ремонти са за над 1.1 млн. лева, посочи зам.кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Кметът Петър Койчев поздрави съселяните си с новата сграда и обеща тя да се изпълни с интересно съдържание и инициативи.
Секретарят на община Стара Загора Делян Иванов преряза лентата на новата придобивка, а жените от певческа група „Огърлица“ поздравиха гостите с фолклорни изпълнения.

В официалното откриване се включиха и Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности, общински съветници, представители на културни институции и обществени организации. Водосвет за здраве и берекет отслужи местният свещеник отец Живко.

„Днес е особено светъл християнски празник, както и празник за всички Вас от село Борилово. През последните десетилетия не е строено ново читалище в Общината. Нека новата сграда бъде изпълнена с много живот. Ние обещаваме, че ще ви подкрепяме“, каза Милена Желева. 

„Ще продължаваме да инвестираме в духовността и знанието, защото читалищата, още от времето на Възраждането, винаги са били стожер на духовността“, допълни зам.-кметът.

„Това, което се случва в общината в последните дни е знаменателно, открихме ново училище, сега откриваме ново читалище. То е място за общуване, то трябва да бъде средищен център за просвета“, сподели Иванка Сотирова. Тя подари икона на Св. Богородица и книги за новата библиотека.
Председателката на читалището Силвия Ангелова пък обеща да се осъвремени библиотеката, както и да има нови инициативи предложени от хората в селото.

Коментари към новината

Още новини от Общество