Новини от област Стара Загора и България

Ученик с коронавирус в гимназия "Ромен Ролан" и четирима в детска градина в Стара Загора

Ученик с коронавирус в гимназия Ромен Ролан и четирима в детска градина в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Единадесетокласник от гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора се е почувствал зле в училище вчера и е проявил симптоми на инфекция с Covid-19. Вечерта около 19 часа е излязъл и резултатът от PCR-теста му, който е положителен. Това съобщи в сутрешния блок на bTV д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция в Стара Загора.

Още вечерта всички контактни лица от семейството на ученика са поставени под карантина и е направен списък на всички съученици и учители на младежа, с които той е имал контакт в училище, за да бъдат карантинирани.

Трима души от персонала и едно дете в детска градина №17 "Знаме на мира" в Стара Загора също са с положителни проби за новия коронавирус и са поставени под карантина вкъщи. Те са в леко състояние, изследвани са 40 души от персонала на градината, които също са били контактни.

Случаите в градината са били установени в периода преди старта на новата учебна година - между 9 и 14 септември, като на два пъти е правена професионална дезинфекция на сградата и помещенията. Въведен е сутрешен филтър при приемането на децата, а персонала работи с лични предпазни средства. Тази сутрин детската градина продължи да работи.

Директорката на детска градина "Детелина" в село Оризово,  община Братя Даскалови, вчера също е дала положителен пест за коронавирус и е под карантина. Изследвани са 17 души, всички са с отрицателни резултати. "Нямаме предписание за затваряне на детската градина, но кметът на общината е преценил и градината няма да работи до 22 септември е издал заповед за затварянето й", посочи д-р Перчемлиева.

Всички детски заведения в община Стара Загора са инструктирани със специални предписания как да действат в подобни ситуации, посочи зам.-кметът по образованието в Стара Загора Ваня Сотирова. Всяко детско заведение е предоставило план за действие със съответните телефони, което е помогнало в ситуацията с детската градина да се действа по най-бързия начин, макар и късно вечерта.

Днес, 17 септември, новите случаи в Старозагорска област са общо 12 на брой от общо 174 за страната. Починалите с коронавирус през последните 24 часа са трима - двама мъже на по 62 години без придружаващи заболявания и една жена на 68 години със сърдечно заболяване.

Вижте повече тук: 174 случая на коронавирус на 17 септември, 12 от тях - в област Стара Загора

Коментари към новината

Още новини от Здраве