Новини от област Стара Загора и България

„Мини Марица-изток“ посреща Деня на миньора с финансова стабилност, въпреки ковид кризата

Мини Марица-изток  посреща Деня на миньора с финансова стабилност, въпреки ковид кризата
Divident.€U Divident.€U

Без масови тържества и събития с присъствието на много хора ще отбележи тази година професионалния си празник – Денят на миньора 18 август, най-голямото въгледобивно дружество у нас – „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Заради усложнената епидемична обстановка са отменени и традиционните събития на Българската минно-геоложка камара.

Празникът утре ще започне с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св.Иван Рилски в Раднево. „Усилията ни са насочени към опазването на здравето, живота и безопасността на условията за труд в комплекса, затова се гордеем с факта, че за първото полугодие на 2020 година трудовият травматизъм в Дружеството бележи намаление, спрямо същия период на 2019 година“, каза преди празника изпълнителният директор на дружеството и член на Съвета на директорите, инж. Андон Андонов.

Той определи първото полугодие на 2020 г. като много успешно за дружеството, въпреки ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус, в условията на които мините работят. Годината започна с въвеждането в експлоатация за първи път в историята на „Мини Марица-изток” на два нови роторни багера едновременно. След успешно изпълнени гаранционни изпитания те вече работят в Рудник „Трояново-север”. Багерите са произведени и въведени в експлоатация в резултат на договор между „Мини Марица-изток” ЕАД и Консорциум “Фамур - Българска енергетика“ в съответствие с конкретните минно-геоложки особености на Източномаришкото лигнитно находище.

На територията на „Мини Марица-изток” ЕАД през първото тримесечие бяха доставени и още три булдозера Комацу D155 AX8, които се справят отлично с тежките и специфични условия на работа във въгледобивния комплекс. „Обновяването на булдозерния парк осигурява надеждна работа на тежкото минно оборудване и обезпечава сигурността на доставките на въглища към нашите контрагенти и устойчиво разработване на разкривните хоризонти“, посочва инж. Андонов.

В първите месеци на годината беше променено трасето на електропровод „Венера“. Това е първият етап от изместването на инфраструктурата пред фронта на работа на рудник „Трояново – север“. Към края на годината или началото на следващата ще бъде завършено и изместването на електропроводите „Знаменосец“ 110kV, собственост на Мини Марица-изток” ЕАД и „Овчарица“ 220 kV, собственост на „ЕСО” ЕАД, намиращи се пред фронта на работа на рудници „Трояново-1“ и „Трояново-3”. Всички планирани дейности по подготовката ни за есенно-зимния сезон вече са обезпечени със средства.

Наред с работата по въгледобива, най-важният акцент в работата на мините остават мерките за здравето на работещите в дружеството. „Затова още от началото на пандемията създадохме Извънреден оперативен щаб за превенция на болестта, осигурихме ресурси и предприехме всички необходими мерки за опазване здравето и живота на хората, с които работим“, посочва инж. Андонов. Днес дейността в „Мини Марица-изток“ е напълно адаптирана към динамичната ситуация, в която се намираме.

Зимата и пролетта на 2020 година бяха необичайно топли, а в началото на месец март бе обявено извънредното положение във връзка с COVID-19. Всички тези фактори доведоха до намаляване на консумацията на електрическа енергия в страната и намаляване на заявките на централите от комплекса, вследствие на което добивът на въглища намаля с повече от 20 процента. Това наложи промени в Бизнес-плана на Дружеството и в частност преразглеждане на разходите, залегнали в ремонтната и инвестиционна програми за 2020 г. „Всички тези обстоятелства наложиха да се предприемат трудни мениджърски решения, но сме мобилизирани и ще осигурим необходимите доставки на въглища за централите“, посочва инж. Андонов.

Въпреки резкия спад на производството, заплатите на работещите в дружеството са гарантирани, и не само те, подчертава изпълнителният директор на мините. „Позицията на ръководството на Дружеството винаги е била, че хората са на първо място по важност. Въпреки намаления добив на въглища, приходите, които генерираме са достатъчни за обезпечаване на средствата, необходими за изплащане на работните заплати, както и на всички социални придобивки, залегнали в наскоро подписания КТД 2020.

Успяваме да покрием и разходите, които са необходими за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и условно постоянните ни разходи.  Възнагражденията се изплащат навреме. Миналия месец със социалните партньори подписахме нов Колективен трудов договор, който надгражда предходния от 2018 г. Спазваме всички договорености в него. Повишаването на доходите на работещите в дружеството винаги е стояло като задача пред ръководството, но тя се изпълнява съобразно реалностите“. Основна задача пред мениджърския екип остава стабилността и дългосрочната работа на дружеството.

„Мини Марица-изток” ЕАД е социално отговорен работодател за над 7000 души и стабилен партньор в общински и регионален мащаб. Бъдещето на „Мини Марица-изток” ЕАД е неделимо от бъдещето на Източномаришкия комплекс, защото нашата работа е пряко свързана с работата на топлоелектрическите централи“, посочва инж. Андонов – „Дружеството има суровинни запаси за години напред и може да продължава да бъде гарант за енергийната независимост и националната сигурност на страната. Водещ мой приоритет, а и на всички нас – служители, работодатели, експерти, социални партньори и министерства, е използването в максимална степен на съществуващия потенциал на местни въглища, като ресурс за производството на електроенергия.

Преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че усилията на правителството са насочени към продължаването на работата на централите – производството на електроенергия от въглища при спазването на екологичните изисквания. Политиката на правителството е ясно заявена и в Интегрирания национален план за енергетика и климат. В Плана, който е одобрен от Европейската комисия е посочено, че до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., България ще продължи да използва потенциала на топлоелектрическите централи, произвеждащи електроенергия от въглища.

По повод Деня на миньора инж. Антон Андонов изказа своята благодарност екип си и към всички работници и служители на дружеството за постигнатите резултати, за тяхната устойчивост и професионализъм. „На всички пожелавам здраве, късмет, лични и професионални успехи и работещ комплекс „Марица-изток”!

Коментари към новината

Още новини от Икономика