Новини от област Стара Загора и България

Спряната преди няколко месеца ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ заработи отново

Спряната преди няколко месеца ТЕЦ  КонтурГлобал Марица Изток 3  заработи отново
Divident.€U Divident.€U

И други въглищни централи включиха допълнителни мощности

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ възобнови работата на единия от термичните си блокове, съобщава 3 Е news. Причината за това са високите цени на електроенергията в последните няколко дни.
Към момента е възобновено производството на 4 блок на термичната централа, става ясно от данните на европейската ENTSO-E.

Вечерното пиково търсене на енергия достигна нива от над 1200 лв,/мвтч в някои часове, което е изцяло приемливо за централата да работи на свободния пазар у нас. Най-вероятно ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще продължи да работи, докато стоят тези високи нива на цени на електроенергията.

Още през януари изпълнителният директор на централата Васил Щонов каза пред Divident.EU, че намеренията на ръководството са централата да продължи работата си и след като изтече договорът и с НЕК през февруари 2024 г. Централата ще работи обаче тогава, когато цените на електроенергията са по-високи от разходите и.
Всъщност именно цените, които във вечерните часове достигат 1500 лв./МВтч, са причина за работата на ТЕЦ-овете и за износа, тъй като при по-ниски стойности въглищата са неконкурентни и съответно България внася енергия.
Освен това сега вътрешното потребление е рекордно за този период от годината, тъй като все по-масово се използват климатици в жегите. Реално консумацията на електроенергия през горещите дни е като през зимата.

Конкретно за 17 юли борсовата цената на базовия товар е над 440 лв. на МВтч, което не се е случвало от зимата на 2022-2023 г. Тази стойност е напълно достатъчно за въглищните ТЕЦ да работят на печалба.

От оперативните данни се вижда, че в момента и други въглищни централи включват още от своите мощности. Държавата ТЕЦ „Марица Изток 2“ разпали още един от големите си блокове, а ТЕЦ „AES Гълъбово“ работи и двата си блока.

ТЕЦ „Бобов Дол“ също работеше с два блока при вечерния пик в търсенето на електроенергия у нас и в региона.

Повече по темата четете тук: 

https://divident.eu/9672/vasil-shonov-tec-konturglobal-marica-iztok-3-e-naj-efektivnata-centrala-v-bulgariya-i-produlzhava-rabota/

https://divident.eu/10098/tec-konturglobal-marica-iztok-3-sukrashava-edna-treta-ot-sluzhitelite-si/

https://divident.eu/10883/sukrashavat-oshe-160-sluzhiteli-ot-tec-kontur-global-marica-iztok-3/

Коментари към новината

Още новини от Икономика