Новини от област Стара Загора и България

Съкращават още 160 служители от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3"

Съкращават още 160 служители от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3
Divident.€U Divident.€U

ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще освободи още 160 души, след като през май тази година направи съкращение на 160 души от персонала си. Това съобщи пред Радио "Стара Загора" изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.

Основната причина, поради която за втори път се съкращават 160 служители от централата, е фактът, че ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" не е включен в производството на електроенергия за "регулирания пазар", както това се случва с електроенергията от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Още в началото на юни Щонов предупреди пред Divident.EU, че ако централата не бъде включена в "регулирания пазар" на електроенергия, тя няма да произвежда ток през лятото. 

Цената на електроенергията от лигнитни въглища на свободния пазар в момента не е ренталибна, посочи Щонов. "В момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене. В така наречените "фючърси" продажната цена на мегаватчас за януари е от 90 евро. Себестойността за производство на същото количество енергия от лигнити е над 140 евро. Затова и към момента за компанията е по-изгодно да закупи енергия, отколкото да я произвежда", обясни Щонов.

За съкращаването на работещи в централата за уведомени синдикатите в централата, Бюрото по труда и Инспекцията по труда. Всеки съкратен ще получи средно по 9 заплати от централата и ще бъде освободен по член от Кодекса на труда, който позволява изплащането на обезщетения през Бюрото на труда.

Новите съкращения са част от предварително разработен план от компанията в случай на негативно развитие на нещата, което искрено се надявахме да избегнем, но за съжаление ситуацията е такава, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток ".

Така след втората вълна на съкращения в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще останал около 35 служители, които ще разработват нови проекти в сферата на производство на енергия от слънце и на батерии за съхранението й. "Мощностите в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще останат в готовност за работа. "В случай на криза, ще възстановим производството и ще наемем допълнително хора", посочи Васил Щонов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика