Новини от област Стара Загора и България

Община Стара Загора предостави на органите на реда видеозаписи, свързани с малтретирани на животни

единият от мъжете, участвал в деянието
Община Стара Загора предостави на органите на реда видеозаписи, свързани с малтретирани на животни
Divident.€U Divident.€U

„Чрез тел. 112 Община Стара Загора е уведомена за двама мъже във видимо нетрезво състояние, които хвърлят кучета в шадравана на „Жабките“. Сигналът е подаден след полунощ срещу 9 юли. Областна дирекция на МВР и Второ районно управление веднага са се отзовали на място със своите дежурни екипи. Деятелите на това малтретиране са установени на място, имат съставени актове. Институциите комуникираме постоянно помежду си по тази тема“, информира секретарят на Община Стара Загора Николай Диков.

Община Стара Загора разполага с видеонаблюдение и предоставя на органите на реда записи, свързани с опазването на обществения ред. „Осведомили сме за нарушенията, които виждаме чрез нашите камери и това, което сме събрали като информация и от публични отворени източници. Много хора ми писаха, помогнаха с още данни по този казус. Ние като местна власт, заедно с полиция и Областна дирекция по безопасност на храните, ще приложим всички мерки, за да бъдат наказани с цялата строгост всички установени нарушения“, увери Николай Диков.

На място на двамата мъже, което са тероризирали кучета, са съставени актове за нарушения по общинските наредби – за употреба на алкохол на обществено място и за кучета без повод. Има нарушения по Закона за ветеринарномедицинска дейност и по Закона за защита на животните, както и съставомерни деяния, попадащи в обхвата и на Наказателния кодекс.
Грозно и арогантно деяние в обществен парк, благодаря на гражданите, които не са останали безучастни и са подали официални сигнали към институциите, коментира Николай Диков.

„Видеонаблюдение има не само в парковете на града ни. В Стара Загора работим по проект за разширяване на видеонаблюдението, защото смятаме, че така ще подобрим обществения ред в общината, проучваме и внедряването на видеонаблюдение с аналитичен софтуер, който да разпознава определени деяния от така наречените „умни камери“ по концепцията за умен град“, оповести още Диков.

Той още веднъж апелира гражданите да подават сигнали и да не остават безучастни. „За незаконни сметища, изхвърляне на фасове и други отпадъци, управляване на индивидуални електронни превозни средства на забранени места - заедно граждани, общественост и институции да покажем непримиримост и да имаме по-уреден и добър град“, призова Николай Диков. И обобщи, че няма малки и големи нарушения, трябва да сме чувствителни към всяка тема.

„Благодаря и на администраторите на групи в социалните мрежи, които активно спомогнаха случаят да стигне до широката общественост“, каза още секретарят на Община Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество