Новини от област Стара Загора и България

Ректорът на Тракийски университет предложи проф. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“

478 05/07/2024 13:15 Икономика Бизнес
Ректорът на Тракийски университет  предложи проф. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието  Почетен гражданин на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Мотивите за предложението са свързани с приноса на проф. Николай Михайлов като учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик към университета и града:

„Повече от 30 години проф. Михайлов, независимо в коя точка на Балканите и Европа развива компанията си, той остава свързан със Стара Загора. Неговата научна, творческа и професионална кариера започва именно в Стара Загора. Развитието на устойчива, просперираща и желана Стара Загора, той превръща в своя кауза. Неговата воля, устрем и лидерски качества, както и подкрепата му на различни инициативи, каузи, институции – културни, спортни, духовни носят не само добавена стойност за Стара Загора, но се превръщат в много ценен актив за развитието на обществеността в града.

Професионалната и творческа биография на проф. Михайлов е доказателство за Път, който събира в едно корпоративна адаптивност и зрялост, научни търсения, солидарност и съпричастност към обществото, култура на дарителството.

Паралелно с развитието на професионалната си и научна кариера, проф. Михайлов членува и е учредител на организации, които със своята експертиза и инициативи активно участват в обществения живот на страната. Той е председател на Българския форум за транспортна инфраструктура (БФТИ), организацията представлява България в Световната пътна асоциация (PIARC). Три поредни мандата професорът е ръководител на Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ в УАСГ, през годините е бил в управителните съвети на КСБ, на ББА „Пътища“. Съпредседател е на Комитета по “Инвестиционни проекти и инфраструктура” към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Проф. Михайлов е председател на УС на фондация „Трейс за хората“, член на УС на фондация „Буров“.

Той е носител на множество награди, сред които Приз “Буров” за индустриално управление за 2010 г. на Сдружението на пътните инженери и консултанти – “Инженер на годината 2012”.

През октомври 2020 г. проф. Михайлов бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора.

Надяваме се заслугите на един уважаван и деен общественик, какъвто е проф. Николай Михайлов, да бъдат оценени и той да бъде удостоен с високото отличие „Почетен гражданин на Стара Загора“. Вярваме, че предложението на Ректорското ръководство ще бъде уважено от членовете на Общинския съвет и тяхното решение ще бъде проф. Михайлов да получи заслуженото отличие.“

 

До момента подкрепящи писма към предложението на ректора входираха : ПГАСГ „Лубор Байер“, Областно представителство на Камара на строителите в България, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Лайънс клуб „Тракия“, ПФК „Берое“, , СНЦ „Верея“, Баскетболен клуб „Берое“, Спортен клуб по стрелба и Спортен клуб по борба „Берое“.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика