Новини от област Стара Загора и България

По Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското село Баня

1278 23/06/2024 01:21 Култура Сцени
По Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското село Баня
Divident.€U Divident.€U

Живописна местност край новозагорското с. Баня за втора поредна година беше оживена от гласа на гайди и фолклорни ритми, оповестяващи Втория фолклорен форум „По Еньовден на събор край Тунджа“. Началото му бе поставено на 22 юни от 10 часа от Гайдарска група с художествен ръководител и основател Стоян Христанов и Група за народни танци с художествен ръководител Маруся Димова към местното Основно  училище „Злати Терзиев“.

 В чест на Еньовден организаторите – Община Нова Загора, НЧ „Петко Енев – 1920“ и Кметство с. Баня, отново призоваха любителите на фолклора да се повеселят заедно.

Сред насъбралите се в юнския ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, Хюсеин Хасан Хафъзов – народен представител от Сливенски многомандатен избирателен район,общински съветници,  кметове на населени места и др.

Сърдечен и топъл поздрав отправи домакинът – кметът на с. Баня Радомир Велев. Радостта му от това, че по празници хората са заедно и вълнението от откриването на красивото фолклорно събитие за втора година, се усетиха в думите му към присъстващите.

С искрен поздрав се обърна и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя изказа благодарности на кмета на с. Баня, на читалището, на участниците и на всички, които са допринесли, за да се състои инициативата: „Благодаря на всички Вас, че сте тук, защото г-н Велев  правилно каза нещо много важно – празниците са, за да ни събират, да ни обединяват. Заедно Концертът се разгоря и след нейните песни, а на финала му отекна гласът на талантливата водеща Таня Василева, която изненада гостите със своя музикален поздрав и спря дъха им с любимата си родопска песен „Рофинка е болна легнала”, за да докаже, че изкуството е дар от Бога, за да се споделя.

Слънчевият 22 юни се превърна в пъстър парад на билките, на фолклорните ритми, които пазят гласа на красивата българска душа. С присъствието си и изкуството си талантливите участници съживиха традициите. Красиви грамоти и подаръци от организаторите отнесоха те със себе си, а всички присъствали на събора край Тунджа запазиха спомена за един неповторим празник, споделен с нови приятели.

Коментари към новината

Още новини от Култура