Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора се насочва към златото на WMI Mini Math Creative Competition

Стара Загора се насочва към златото на WMI Mini Math Creative Competition
Divident.€U Divident.€U

Трима талантливи млади математици от Стара Загора, са готови да впечатлят журито на WMI Mini Math Creative Competition 2024. Те ще се отправят към Куала Лумпур през юли, въоръжени с креативност и страст към математиката, за да представят своите завладяващи разработки.

Това са Иван Канев, 11 клас, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Радослав Балкански, 10. клас, ППМГ „Гео Милев“ и Максим Танков, 9. клас, ППМГ „Гео Милев“ от Академията по математика към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора.

WMI Mini Math Creative Competition е уникално състезание, което насърчава младите умове да представят математиката по ангажиращи начини. Участниците създават видеоклипове с дължина до 10 минути на английски език, където преплитат математически принципи с теми от ежедневието като изкуство, музика, архитектура, спорт и др.

В състезанието се връчват общо 6 медала с парична премия - 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала.

Тази година очакванията са високи. Радослав ще се съсредоточи върху златното сечение и неговото присъствие в тракийските съкровища. Иван ще насочи вниманието към приложението на математиката в спорта, като посвети проекта си на предстоящите Олимпийски игри в Париж. Максим ще разгледа ролята на математиката в създаването на ефективни стратегии, както и ще представи разработката на брат си Теодор, който следва в Bocconi University в Милано.

На 19 юни от 19:00 часа в камерната зала на Културния център за надарени деца „Проф. Петър Жеков“ ще се проведе среща, на която всеки желаещ ще може да се запознае отблизо с разработките на младите математици.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Образование