Новини от област Стара Загора и България

Кметът Тодоров и екипът му се включиха в кръводарителска акция

Кметът Тодоров и екипът му се включиха в кръводарителска акция
Divident.€U Divident.€U


Не си спомням точно за кой пореден път кръводарявам, но със сигурност е над 10 пъти досега. Това заяви в отговор на журналистически въпрос днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Заедно със своя заместник Радостин Танев и секретарят на общината Николай Диков, той се включи в кръводарителската акция под надслов „Сподели силата си, дари кръв“, която стартира в 9.00 часа тази сутрин в Община Стара Загора и продължи до обяд.

Организатори на благородната инициатива бяха Международният младежки център и Районният център по трансфузионна хематология, а поводът е утрешният Световен ден на безвъзмездния кръводарител 14 юни.

 „Това е безболезнено, прекрасно начинание, по този начин се спасяват човешки животи и Кръвният център може да работи, и лекарите в него да изпълняват безпроблемно хуманната си мисия“, изтъкна Живко Тодоров. Той апелира настойчиво към старозагорци да бъдат добри хора и да даряват кръв редовно! „Уверявам ги, че няма нищо страшно, нищо не коства на един здрав човек да даде кръв дори по време на работа“, подчерта кметът. В отговор на въпрос на медиците той се похвали с нормално кръвно налягане и отказа полагащите му се по закон 2 дни отпуск. Да се възползва от това право отказа и зам.-кметът Радостин Танев. Медиците, които участваха в акцията, довериха, че нито един представител на общинска администрация не е пожелал да попълни бланката за отпуск.

Кръводаряването е също форма на обществена ангажираност, формулира пред медиите Живко Тодоров. Преди броени дни той участва в разрешаването на много сериозен проблем на Районния център по трансфузионна хематология. С посредничеството на кмета на Стара Загора бяха закупени два нови, мощни, модерни агрегата на стойност 22 330 лева. Те са предназначени за основното хладилно съоръжение - камера, която поддържа минус 30 градуса и в която се съхранява плазмата за клинично приложение за 4 региона.

Сред първите желаещи да се включат в акцията  бе секретарят на общинска администрация Николай Диков. „Кръводаряването за мен е вътрешна потребност поради желанието ми да допринеса за оздравяването на някого, който има нужда. Освен, че след всяко кръводаряване се чувствам много добре физически, се радвам и на удовлетворяващата мисъл, че съм помогнал, а на мен не ми е дотежало по никакъв начин!“, изтъкна пред медиите Николай Диков. Секретарят на администрацията е дългогодишен кръводарител, обикновено се отзовава два пъти годишно, а и се е случвало да реагира светкавично при необходимост.

Той не е от най-редките кръвни групи - „В“ положителна, но пък е повече от необходимо от всеки вид да има наличност в банките. Секретарят на Община Стара Загора специално уточни, че това не е поверителна информация, защото кръвната група е била изписана и върху костюма му, и върху състезателния автомобил, който е управлявал на ралита. Целта е ако се случи инцидент и пилотът изпадне в безсъзнание, то лекарските екипи да реагират адекватно и без да могат да комуникират с него.

 Нека повече хора да кръводаряват, за да няма рядка кръвна група в България, апелира категорично Николай Диков.

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве