Новини от област Стара Загора и България

Местят търговците от Руския пазар заради започващия основен ремонт

14370 31/07/2020 12:00 Икономика Финанси
Местят търговците от Руския пазар заради започващия основен ремонт
Divident.€U Divident.€U

От понеделник, 3 август, ще започне пребазиране на търговските маси от територията на „Руския пазар“ в Стра Загора. Те ще бъдат преместени на мястото на бившето обръщало, което е от южната страна на пазара. Очаква се търговците да започнат отново работа на 31 август.

Промяната се налага заради стартирането на цялостен ремонт на Руски пазар. Проектът предвижда изграждане на покрио съоръжение с минимум 135 търговски щанда. Новият Руски пазар ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв.м, ще има модерна визия, ще бъде изграден с енергоефективни материали и ще разполага със съвременна вентилация и климатизация.

Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия. Новият пазар ще разполага и с площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи и осветителни тела.

Предвидени са богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери. Идеята  е новото съоръжение да превърне тази част на града във вторичен градски център.

Проектирана е четирилентова улица „Кап. Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с бул. „Славянски“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Територията на „Руския пазар“, наречена така през 90-те години на миналия век, от дълги години има окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития за защита на търговците  от слънце, дъжд и вятър. Нелицеприятният външен вид на тържището ще бъде заменен от устойчива, функционално пригодна и естетически издържана градска среда.

Финансирането на мащабните действия ще бъде от „Фонд за устойчиви градове“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика