Новини от област Стара Загора и България

Официално стартира ремонта на ж.п. гарата в Стара Загора

14955 28/07/2020 15:45 Икономика Финанси
Официално стартира ремонта на ж.п. гарата в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Днес официално беше направена символичната "първа копка" за старт на мащабния ремонт на железопътната гара в Стара Загора. На церемонията присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, областният управител Гергана Микова, кметът Живко Тодоров, генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и представители на изпълнителите на проекта. Министър Желязков посочи, че обновяването на гарата в Стара Загора ще даде нов облик на града и ново усещане за модерност и удобство на пътуващите.

„Сградата на старозагорската гара е емблематична. Това е реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и статутът на града, и качеството на обслужване на пътниците. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран един хубав проект, който ще бъде извършен в качествено“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той припомни, че само преди дни започна и реализацията на проекта за реновиране на Станционната градина, която е се намира в непосредствена близост до жп гарата.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Европейска гара – Стара Загора", което включва фирмите "Парсек Груп" ЕООД, "Престиж бизнес-93" ООД, "Бигла – III" OOД и "АТМ" ЕООД. Стойността на договора е 9 726 944, 27 лв. без ДДС, а срокът му за изпълнение е 24 месеца.

Проект "Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора – проектиране, строителство и авторски надзор" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Конструкцията на приемното здание ще бъде приведена в съответствие със съвременните изисквания към конструктивните елементи. Инсталациите и системите ще бъдат осъвременени, ще се повиши енергийната ефективност на приемното здание, ще се създадат комфортни условия за гражданите. Предвижда се гарата да разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. Договорът за ремонта е на стойност 9 726 944 лв.

Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години, влязло е в експлоатация през 1982 г. и оттогава не е извършван основен ремонт.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика