Новини от област Стара Загора и България

Удрят първа копка за реконструкцията на ж.п. гарата в Стара Загора

927 27/07/2020 15:35 Икономика Бизнес
Удрят първа копка за реконструкцията на ж.п. гарата в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

На 28 юли (вторник) от 14,00 часа, на Първи перон, ще бъде направена първа копка за на проект за реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора.
На събитието ще присъстват министърът на транспорта Росен Желязков, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров,областният управител Гергана Микова и генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Европейска гара – Стара Загора", което включва фирмите "Парсек Груп" ЕООД, "Престиж бизнес-93" ООД, "Бигла – III" OOД и "АТМ" ЕООД. Стойността на договора е 9 726 944, 27 лв. без ДДС, а срокът му за изпълнение е 24 месеца.

Проект "Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора – проектиране, строителство и авторски надзор" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Сградата на жп гара Стара Загора е проектирана през 70-те години и оттогава не е извършван основен ремонт.

С изпълнението на проекта то ще бъде изцяло ремонтирано, като съществуващата инфраструктура ще бъде модернизирана и ще отговаря на европейските стандарти в железопътния транспорт. Ще се подобри организацията на обслужване в гарата и ще бъдат създадени необходимите удобства и комфорт за пътниците.

Също така ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Коментари към новината

Още новини от Икономика