Новини от област Стара Загора и България

Янко Янков чака тълкуване от ВКС и оправдателна присъда по делото за купуване на гласове

Янко Янков чака тълкуване от ВКС и оправдателна присъда по делото за купуване на гласове
Divident.€U Divident.€U

Общинският съветник Янко Янков и председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова ще заведат съдебни дела за очерняне на имената им и за оклеветяване срещу партия „Възраждане“ и двама общински съветници и депутат от същата партия. Според Янко Янков излязлото на 18 март решение по воденото срещу него вече 5 години съдебно дело за купуване на гласове го оправдава, а не го осъжда. Затова той е поискал от ВКС тълкувателно дело, което вече е насрочено и ще се гледа на 20 май.

„След като излезе тълкувателното решение, ако съдът потвърди, че е искал да каже, че съм осъден, аз съм първият, който ще си подаде оставката без да чакам ОИК да се събира, за да ме освобождава. Но няма как да се поддам на натиск и то от „Възраждане“ за нещо, за което съм сигурен, че не съм виновен“, заяви на брифинг в пресцентъра на БТА в Стара Загора Янков.

Според него по време на изборите за местна власт през 2019 година той е станал жертва на политическа поръчка. „Друг път ще кажа кои са подставените лица и кой е човекът, който изпълни поръчката и е повишен и преназначен“, каза Янков. Според него схемата за очернянето му започва от политик към шеф на полиция и към редови полицаи, но сега няма да даде подробности, защото още течало разследване.

Обяснението му по случая е следното:

„На 15 март излиза решение на ВКС, според което, като го прочетох с моите адвокати – аз съм оправдан. Имам повдигнато само едно обвинение - че съм купувал гласове за кмет и за преференция 142 в листата за общински съветници. Нямам две обвинения. А в решението си ВКС казва – оправдава Янко Янков по член 146 ал. 1, т. 2.

След като в понеделник, на 18 март, излязоха мотивите на съда – според тях аз съм осъден. Само че в българското законодателство е важно решението, а то е, че аз съм оправдан. Затова поискахме тълкуване на решението. Самият състав на ВКС, който трябва да разтълкува своето решение, е определил дата в открито заседание да каже, защо след като в решението аз съм оправдан, той твърди в мотивите, че съм осъден? Защото ВКС може да изменя присъдата, но не може да изменя обвинението. Аз нямам обвинение за купуване на гласове за общински съветници. Ще се окаже, че делото трябва да бъде възобновено и всички тези плюнки срещу нас са абсолютно несъстоятелни и целят единствено политически пиар на една новоизлюпена партия, която в момента се мъчи по всякакъв начин да изпъкне. Няма да позволя да бъде очерняно нашето име, нашия труд. Делото не е приключило“, смята Янков.

Според Янко Янков най-лесно може да се разбере дали партията му е купувала гласове през 2019 година по резултатите от секциите в ромския кв. „Лозенец“ и по селата. „С Ивета Лазарова имаме дете на 3 години. През 2019 година не сме живели заедно. Защо ще искат оставката на председателя на Общинския съвет? Тя е трети мандат общински съветник, адвокат, вписан в адвокатската колегия“, допълни Янков.

Ивета Лазарова нарече пореден абсурд предложението на ПП „Възраждане“ за предсрочно прекратяване на правомощията ѝ като председател на ОбС, което е влязло в дневния ред за следващото заседание на ОбС. „Възраждане“ го правят на основание чл. 24 ал. 3 т. 2 от ЗМСМА – тоест за „трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията като председател за повече от 3 месеца“. „За последните 3 месеца ОбС е провел 5 заседания и постоянните комисии са заседавали 58 пъти. Това е огромен обем от работа“, посочи тя.

Янков обвини в некоректност и старозагорските медии, като посочи, че са публикували само прессъобщенията на „Възраждане“ без да потърсят право на отговор от него. Сред тези медии той спомена и „Дивидент“. Затова сме длъжни да подчертаем, че журналист на Divident.EU потърси Янко Янков за коментар още в деня след публикуването на съдебното решение на ВКС. Тогава Янков отговори следното: „Адвокатите ми проверяват какво точно се е случило. Има нещо объркано в решението на ВКС, нещата са неясни. Няма да коментирам, докато адвокатите ми не изразят становище. Когато нещата са ясни, ще дам пресконференция“. Този отговор е публикуван в края на същата публикация, която обявява новината за неговото осъждане от ВКС. Янков беше търсен още няколко пъти от нашата медия за коментар по внасяните в по-късно декларации и искания от политическите сили ПП-ДБ и „Възраждане“ той да напусне Общинския съвет на Стара Загора, но общинският съветник не си вдигаше телефона нито връщаше обаждане.

Divident.EU потърси и мнението и на председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова за исканата ѝ оставка заради лъжесвидетелстване по делото „Янков“ и също го публикува.

Затова обвиненията на Янко Янков към Divident.EU в отказване на право на отговор меко казано не отговорят на истината.

Да припомним решението на ВКС:

В края на тази публикация ще припомним части от публикуваното официално съобщение на сайта на ВКС по делото „Янков“. То започва с изречението:

„След решение на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници в Стара Загора.

По надолу в изложението се казва следното:

„Касационната инстанция намира, че апелативният съд, въпреки законосъобразно и изчерпателно установените факти, неправилно е признал Янков за виновен в това, че е осъществил деянието с цел избиратели да бъдат склонени да гласуват за него за кмет. „Всички аргументи за съставомерност на деянието очертават като специална цел получаването на гласове в полза на „Алтернатива на гражданите“ и на Янков като кандидат за общински съветник. Инстанциите по фактите не са установили подсъдимият да е предоставил пари на посредника с цел да склони неустановени лица да гласуват за него като кандидат за кмет, т. е. това деяние не е извършено“, уточняват върховните съдии. Според тях изводът, че подсъдимият е осъществил престъплението по повод на изборите за общински съвет и частичното му оправдаване за „купуването на гласове“ на изборите за кмет, предпоставя отмяна на наложеното допълнително наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“.

Divident.EU ще представи обективно и тълкувателното решение на ВКС, след като то бъде взето и публикувано след насроченото заседание на 20 май 2024 година.

Бележка: Днешният брифинг беше обявен три часа преди неговото провеждане и затова журналист на Divident.EU не успя да присъства и да зададе своите въпроси. Тази публикация е подготвена след като изгледахме внимателно видеозаписа на брифинга, публикуван на сайта на БТА – Стара Загора.

Снимка: БТА - Стара Загора

Коментари към новината

Още новини от Общество