Новини от област Стара Загора и България

ВКС осъди общински съветник за купуване на гласове в Стара Загора

ВКС осъди общински съветник за купуване на гласове в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Върховният касационен съд излезе с окончателно решение по делото за купуване на гласове срещу общинския съветник Янко Янков от коалиция „Алтернативата за гражданите“ през 2019 г. ВКС признава Янков за виновен заради склоняване на 50 лица да упражнят правото си глас в полза на вписаната в бюлетина №26 листа на коалицията за избор на общински съветници.

Според решението на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници в Стара Загора. Присъдата е окончателна.

Всъщност, решението на ВКС е в следствие на съдебно дело, образувано по жалба на Янко Янков срещу присъдата на Софийския апелативен съд, според която Янков е виновен за купуване на гласове в полза на кандидатурата му за кмет на Стара Загора. ВКС оправдава Янков в тази част на обвинението, но го признава за виновен по отношение на купуването на гласове за кандидати за общински съветници. ВКС отменя наложеното от САС наказание на Янко Янков в продължение на 4 години да не може да заема длъжността кмет, но му налага условна присъда от 2 години с изпитателен срок от 4 години и глоба от 12 000 лева по останалата част от обвинението.

За какво е обвинен Янко Янков?

ВКС признава Янков за виновен за това, че по време на предизборната кампания през октомври 2019 година е дал чрез посредник предплата от 200 лева от общо договорени 2000 лева. Парите е трябвало да се разпределят по 40 лева на 50 души, които да гласуват с бюлетина №26.

По делото са привлечени двама свидетели. Като доказателство по делото е приложен и аудиозапис, за който единият от свидетелите потвърждава, че е автентичен. В решението на ВКС пише:

“Посочени са конкретните реплики, регистрирани на записа, и съдържащите се в свидетелските показания твърдения, които са интерпретирани според точния им смисъл и са дали основание за верния фактически извод, че предназначението на сумата, част от която са предадените 200 лв., е да мотивира 50 лица, гласоподаватели, да подкрепят подсъдимия на местните избори“.

Първата присъда за Янков е от Софийски градски съд и е оправдателна. На по-горната инстанция обаче – Софийски апелативен съд, Янков е признат за виновен. В жалбата си до ВКС защитата му излага различни мотиви срещу присъдата на САС, но ВКС отхвърля повечето от тях и излиза с окончателно осъдително решение.

Кратка ретроспекция на изборите от 2019 г.

На изборите за местна власт през 2019 г. Янко Янков е един от деветимата кандидати за кмет на Стара Загора. В същото време е водач на листата на коалиция „Алтернативата за гражданите“.

Янко Янков събира 3,54% от гласовете като кандидат за кмет на Стара Загора. Листата с кандидати за общински съветници на водената от Янков коалиция печели 2071 гласа или 4,32% от гласовете, вкарвайки в Общинския съвет двама представители на „Алтернативата за гражданите“. Единият е водачът на листата Янко Янков, вторият е Ивета Лазарова – настоящият председател на Общинския съвет в Стара Загора, с която Янков живее на семейни начала. Тогава Ивета Лазарова е на трето място в листата и става общински съветник със 7,63% преференции, измествайки втората в списъка Таня Петрова, която събира 5,79% преференции. Най-много преференции е събрал водачът Янко Янков – 8,88%.

Заключението на ВКС по жалбата на Янков

Претенцията на жалбоподателя за явна несправедливост на наказанието следва да бъде отхвърлена като неоснователна, се казва в решението на ВКС. Срокът на лишаването от свобода и размерът на глобата са близки до предвидения специален минимум. Изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ е отложено, а допълнителното наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ подлежи на отмяна, като не е в правомощията на ВКС да го замени с друго. Съвкупната санкция кореспондира на точно установения превес на смекчаващи обстоятелства и намаляването ѝ е неоправдано, предвид наличието на сериозни отегчаващи обстоятелства, каквито са броят на склоняваните да дадат вота си лица и обремененото съдебно минало на Янков.

Янко Янков не приема осъдителното решение на ВКС

Divident.EU потърси мнението на Янко Янков за решението на ВКС, който отговори по следния начин:

„Адвокатите ми проверяват какво точно се е случило. Има нещо объркано в решението на ВКС, нещата са неясни. Няма да коментирам докато адвокатите ми не изразят становище.  Когато нещата са ясни, ще дам пресконференция“.

Голямата въпросителна е след осъдителната присъда на ВКС дали Янко Янков ще подаде оставка като общински съветник? Ако това не се случи, Общинската избирателна комисия може да вземе решение да прекрати правомощията му като общински съветник.

Повече по темата четете тук: https://divident.eu/10071/teodora-krumova-preds-na-oik-obshinskiyat-suvetnik-yanko-yankov-she-bude-osvoboden/

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред