Новини от област Стара Загора и България

Обмислят пълноценно хранене на учениците с био продукти от местни фирми

Бончо Григоров
Обмислят пълноценно хранене на учениците с био продукти от местни фирми
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През миналата седмица кметът на Стара Загора Живко Тодоров съобщи, че предстои трансформация на общинското предприятие „Ученическо хранене“ заради недоволството от страна на родители и деца от начина на приготвяне на храната в старозагорските училища.

За качеството на храната, която консумират децата в учебните заведения и детските градини в Стара Загора и възможностите за приемане на по-здравословна храна разговаряме с председателя на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата в Общинския съвет – Бончо Григоров от „Продължаваме Промяната“.

Според него би било най-добре доставчик на продуктите за ученическото хранене да бъдат   местни производители на био продукти. Добър пример в тази област е Община Троян. Общината има овощни и зеленчукови градини и изцяло изхранва децата с плодове и зеленчуци собствено производство. Тепърва този въпрос ще бъде разгледан в новосъздадената в местния парламент Временна комисия за анализ и стратегия за подобряване ученическото хранене.

Необходим е контрол върху това дали продуктите отговарят на заложеното по Обществена поръчка като качество, стандарт, смята председателят на ПК по образование.

Бончо Григоров е преподавател в Медицинския факултет на Тракийския университет и асистент в катедра "Молекулярна биология, имунология и медицинска генетика", практикува като завеждащ семинологична лаборатория, работи по различни научни проекти.

Ученическото хранене е урегулирано в няколко национални наредби на МЗ и на МЗХ. Наредбите на Министерство на земеделието и храните касаят качеството на хранителните продукти - дали те отговарят на европейските нормативи за наличие на пестициди, тежки метали и други химикали.

Министерство на здравеопазването има две наредби - едната е за здравословно хранене на децата, а другата - за физиологичните норми на хранене при деца и възрастни.

В Наредба 37 на МЗ, която е от 2009 г. са разписани в детайли среднодневния препоръчителен прием на мазнини, въглехидрати, протеини. Количеството на храната в ученическа и ранна детска възраст не бива да надвишава това, което се препоръчва от здравното ведомство.

Реално рецептурникът, по който се приготвя храната в училище и в детските градини  е по тази наредба. Каквито и шеф готвачи да поканим, те не могат да избягат от националната наредба, подчертава Бончо Григоров.

Ако родителите са недоволни, че се предлагат по-традиционни ястия и искат друг вид храна, не е сигурно децата до каква степен ще харесат тези вкусове, още повече, че не бива според наредбата на МЗ да се използват сол и подправки.

Независимо дали училището има договор с „Ученическо хранене“ или с частна фирма, трябва да се прилага стриктен контрол от страна на директорите на учебните заведения, смята общинският съветник.

И сега директорът на учебното заведение има право да не сключи договор с „Ученическо хранене“.  Например II-ро ОУ „П.Р.Славейков“ е сключило договор с новозагорска кетъринг фирма.

„Разговарях с колега – председател на Комисията по образование в Общинския съвет на Варна, който ми каза, че при тях  купонът за хранене в училище е скъп, в учебните заведения готвят частни фирми, но храната се изхвърля. Често се предлага сьомга, авокадо, елда, а не при всички семейства това е обичайна храна“, посочва Григоров.

„Коментирахме, че недоволството на родителите от храната идва от това, че тя не е атрактивна, не е съвременна. Да не забравяме обаче, че децата са от семейства с различна култура на хранене“, подчертава общинският съветник.

През миналата година от Световната здравна организация излязоха най-новите ръководства, които включват и урегулират приема на мазнини, въглехидрати и протеини при деца и възрастни за здравословен начин на живот. Старозагорските общински съветници обмислят декларация до Министерство на здравеопазването, в която да обърнат внимание върху необходимостта от актуализация на Наредбата 37 от 2009 г.

Коментари към новината

Още новини от Общество