Новини от област Стара Загора и България

Исторически ден: България влезе в Шенген по въздух и вода

4058 31/03/2024 17:43 Политика Власт
Исторически ден: България влезе в Шенген по въздух и вода
Divident.€U Divident.€U

От полунощ България вече е част в Шенгенското пространство, макар и само по въздух и море засега. Преговорите това да се случи продължиха 12 години, съобщи БНТ.

Така от 31 март 2024 година граничният контрол на летищата и пристанищата за пътуващите от България до страните в Шенген и обратно отпадна.

Управляващите определиха деня като исторически, а премиерът в оставка Николай Денков и нереализираният кандидат за премиер Мария Габриел застанаха отново един до друг усмихнати след скандалите между некоалиционните партньори, довели до парламентарната криза. На церемонията присъства и вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

В София границите бяха отворени символично с натискането на червен бутон и посрещането на полет от Берлин. По този начин организаторите направиха историческа препратка към падането на Берлинската стена.

Някои от пътниците бяха изненадани, че за първи не са преминали граничен контрол. Други пък не скриха очакването си в най-скоро време да отпаднат и сухопътните проверки.

Двадесет минути след полунощ в София кацна първият самолет от страна членка на Шенген. Полетът от Неапол се оказа исторически, тъй като на качване за пътниците имаше гранична проверка, а на слизане те преминаха свободно.

По-късно в предаването "Защо господин министър" по bTV премиерът Денков заяви, че не е отпаднала възможността България да влезе в Шенгенското пространство и по суша още тази година.

Коментари към новината

Още новини от Политика