Новини от област Стара Загора и България

Димитър Главчев прие мандата за съставяне на служебно правителство

4080 30/03/2024 16:56 Политика Власт
Димитър Главчев прие мандата за съставяне на служебно правителство
Divident.€U Divident.€U

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев ще бъде служебен премиер на България до следващите избори за Народно събрание. Това съобщи днес президентът Румен Радев. Той уточни, че Димитър Главчев единствен се е съгласил да поеме поста служебен премиер по новите правила.

Димитър Главчев прие мандата с думите, че до седмица ще върне папката пълна с имена на министри – неопетнени хора, които стоят еднакво далече от всички политически сили.

Пред медиите той посочи, че се е съгласил да стане премиер за да помогне за излизането на страната от сложната политическа ситуация. Главчев призна още, че няма нищо против сегашният министър на вътрешните работи Калин Стоянов да остане на поста си. На въпрос „Има ли опасност Асен Василев да бъде част от неговото правителство?“, Димитър Главчев полушеговито отговори, че „няма такава опасност“.

Най-късно до следващата събота президентът Румен Радев ще очаква Главчев да представи състав на кабинета си. Според анализатори подобно „бързане“ е знак, че целта е да се постигне възможен срок за провеждане 2 в 1 на изборите на Европарламент и на Народно събрание в началото на юни.

Румен Радев не пропусна да подчертае, че направените конституционни промени са показали своята несъстоятелност. „Вие ще бъдете сам в тази задача. Не слушайте политиците, които ви съветват, а себе си“, посочи Радев на Главчев. „Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, успяха да постигнат една от съкровените си цели - да ограничат максимално президентските правомощия, каза още президентът.

Димитър Главчев призна, че решението му да приеме предизвикателството на служебен премиер е било взето трудно, но не е виждал друга алтернатива. В противен случай най-вероятният резултат би бил конституционна криза с неясни последици, посочи Главчев.

Той обеща състав от експерти, неопетнени, некорумпирани, равно отдалечени от партиите. „Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа“, обеща председателят на Сметната палата, като посочи, че ще продължи да утвърждава евроатлантическия път на България.

Кой е Димитър Главчев?

Роден е в София, магистър е по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Димитър Главчев е и дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители, съобщава Дарик Нюз.

Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Бил е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-то Народно събрание.

Главчев беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г., както и заместник-председател на 43-то Народно събрание. Подаде сам оставка след като тогавашната опозиция внесе подписка за отстраняването му от поста.

На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков.

Снимка: Милена Стойкова/БТА

Коментари към новината

Още новини от Политика